Китай обеща по-ниски мита за Европа и засилено сътрудничество

08 Юли 2018 09:07

България ще изнася за Китай сушен тютюн. За това са се договорили премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян на проведената в София среща на държавите от Централна и Източна Европа с Китай.

За българските тютюнопроизводители това партньорство ще има конкретни измерения.

"Дори ако трябва те да дадат свои сортове, които българските производители отглеждат, особено в смесените райони. Да направим така, че да има пазар на тяхната продукция", заяви Бойко Борисов, предаде БНР.

По-ниски мита за стоки от Европа и засилено сътрудничество, обеща днес китайският премиер Ли Къцян.

Китайският премиер изрази убеденост, че сътрудничеството "16 + 1" трябва да остане във формат, който да е приобщаващ и за други участници. В него в момента са 16 страни от Централна и Източна Европа и Китай.

Сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността, допълни Ли Къцян. По думите му сътрудничеството "16 + 1" не е насочено да разделя Европа.

Премиерът Бойко Борисов също смята, че държавите от нашия регион не трябва да остават настрана от подобни формати: "Когато говорим за Балканите, никоя държава не трябва да я изключваме от нашите проекти. Това ни прави силни и единни".

 

Съвместен център ще обучава китайските компании как да работят в Европа, обяви българският министър-председател.

Премиерът Борисов анонсира предложението в София да отвори врати център, който да консултира китайския бизнес при търговските му отношения и контакти със страните от Централна и Източна Европа.

"Консултиране, подпомагане, законодателството на ЕС, правилата, по които ние работим, за да може когато комуникираме с тях, те да имат средства, с които да могат да се съобразяват, защото при нас има неща, които се налагат, инфриджмънт процедури, за държавна помощ", каза Борисов.

 

По-рано през деня българският премиер откри форумът, известен като "16+1", който събра 1500 европейски и китайски инвеститори, 17 премиери и стотици делегати в НДК. Резултатите - сделки за милиони.

 

 

Борисов отбеляза, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече възможности за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. С това послание той пожела да успокои всички в Европа, които смятат, че форматът за сътрудничество с Китай пречи. Борисов отбеляза, че имаме редкия шанс за страните от Централна и Източна Европа, защото Китай гледа положително на процесите, които се развиват в тези страни на Балканите и всеки може да подобри отношенията си с Пекин.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu