Икономист: Еврозоната е като къща в ремонт! България не е готова да влезе в банковия съюз и еврозоната

12 Юли 2018 12:55

Еврозоната е като къща в ремонт. България не е готова да влезе в банковия съюз и еврозоната. Тази позиция заяви икономистът проф. Димитър Иванов в ефира на bTV. По думите му проблемът е с правилата и строгостта.

"Еврозоната се намира в сериозен ремонт. Не е много хубаво да чукаме на вратата на къща, която е подложена на такъв голям ремонт. Правителството спазва своите виждания и решения. Всички институции мълчат за кандидатстването в еврозоната", обясни Иванов и припомни, че Всички южноевропейски държави в еврозоната, пострадаха при последната голяма икономическа и финансова криза.

 

"България не е готова за стриктните правила, които банковия съюз ще наложи. Ние трябваше да си направим структурните реформи", заяви Иванов и добави, че монетарната система няма да реши проблемите с пенсионната реформа.

"Прекаленото бързане за влизане в банковия съюз и чакалнята на еврозоната ще ни попречат да извършим сериозните икономически и социални реформи в държавата", опасява се икономистът.

Според него спрямо необходимите процеси, ако днес бъдем приети в банковия съюз, най-рано бихме могли да влезем в еврозоната през 2022 г. Ако днес получим покана за банковия съюз предстоят 7-8 месеца, в които той ще изследва колко е стабилна банковата ни система, обясни Иванов.

 

"Членството в еврозоната изисква определени критерии. България покрива всички критерии и изисквания, но вътре, дълбоко в икономиката, имаме сериозни проблеми", отсече Димитър Иванов.

Иванов посочи че все пак информацията за кандидатстването ни в еврозоната и в банковия съюз е много оскъдна. Той получавал сигнали от свои колеги, че България е представила писма за участие в двата механизма.

"Вдигането на цените най-малко ме смущава", заяви Иванов и допълни, че ще има инфлация, но тя ще е малка. "Изискванията са валутния резерв да мине в ръцете на Европейската централна банка", посочи той и обясни, че това означава, че ще загубим суверенитета си.

Българската централна банка губи изцяло своята независимост. "За мен е притеснително", изтъкна икономистът. Даваме си суверенитета изцяло на Европейска централна банка и така губим изцяло валутния си суверенитет, а вече сме изгубили фискалния суверенитет, разтревожен е Иванов.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu