E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 11 Март 2018 16:57

Как да знаем дали купуваме истински зехтин

 

Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини, а ние, българите - сред най-големите късметлии, делящи граница с един от най-големите му производители в света. Но дори и в съседна Гърция, където и в най-малките магазини зехтинът е основен за бизнеса артикул, не винаги може да бъдем сигурни, че сме си купили истински продукт.

 

Производството му е бавно и изисква доста усилия, което кара някои производители да правят компромис с качеството на зехтина, а дори и да предлагат подправено слънчогледово или соево олио с етикет Extra Virgin. Според статистиката, повече от 69% от зехтина на пазара, който се търгува с този етикет, изобщо не е virgin. Често дори не е зехтин.

 

Разликата е почти недоловима за по-неопитните купувачи, а цената е с до пет пъти по-висока от тази на други растителни мазнини.

 

Ето как в няколко стъпки да се превърнем в истински "сомелиер" на зехтините и да разпознаваме ментето от оригинала.

 

Първи начин

 

Отливаме малко количество зехтин в неголяма чаша и затваряме гърлото й с длан, докато разклащаме чашата и течността. По този начин освобождаваме ароматите от мазнината, без да им позволяваме да излизат.

 

След около минута доближаваме чашата до носа си и махаме дланта си. Това, което трябва да усетим, е остър и пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някои от тези фактори липсват, най-вероятно сме си купили менте.

 

Втори начин

 

Вторият начин е да тестваме зехтина чрез кашляне - това е и основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпиваме една глътка от същата чаша и оставяме зехтина в устата си за около 20 секунди, като позволяваме на течността да стигне до всички кътчета в устата. След преглъщане истинският зехтин най-често ще предизвика кашляне - колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът. /lifestyle.bg