Изкуствотеката в НБ Иван Вазов отбелязва 40 години от създаването си.

07 Дек 2017 09:18

През  декември 2017г. Изкуствотеката в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив отбелязва 40 години от създаването си.
През 1962 г. в библиотеката се открива Музикален отдел, който постепенно  обогатява своя фонд  и с образци от други сфери на художественото творчество – репродукции на картини, албуми, енциклопедии и специализирана литература по изкуствата. Важни етапи в оформянето на Изкуствотеката са 1976 г., когато се въвежда експериментално раздаване на репродукции, грамофонни плочи и ноти и 1977 г.- обособяването й като сектор. Постепенно се създава и филмотека, която днес съдържа над 250 филма, а от 1991 г. се комплектува фонд от модерни звукови и визуални носители – CD и DVD.
Колкото натрупаният фонд, толкова и дейността на Изкуствотеката я утвърждават като институция в духовния живот на Пловдив – през годините  заработват форми като кинолектории, киноуниверситет, студио „Музика“, клуб „Симфония“, клуб „Опера“, Театър на детската приказка, организират се открити уроци по изкуства и др. В експозиционните пространства на  НБ „Иван Вазов“ откриват свои изложби имена като Минчо Панайотов, Мария Кукова, Димитър Станчев, а така също и творци от Германия – Кристине Зонтаг, САЩ – Ева Клайн, Русия – Иван Коваленко и др.
Своята 40-годишнина Изкуствотеката при НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще отбележи в периода 11 – 22 декември със следната програма:
11 декември – 17.00 ч. откриване изложба на пловдивски художници
18 декември -  изложба във витрини на материали от архива на Изкуствотека
                                  -   изложба от творби на бивши и настоящи колеги и приятели
                                   -  представяне на нови постъпления във фонда на Изуствотеката – книги, ноти, албуми, репродукции и др.
22 декември – 11.00 ч. - музикално матине с участието на Никола Николов -виолончело и Злателина Коларова- пиано.


Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu