Представиха проекта Литературен ренесанс в Пловдив

29 Ное 2017 19:38

На 29 ноември 2017 г. /сряда/  в Заседателната зала на Регионална народна библиотека се проведе пресконференция за запознаване на медиите и обществеността с проекта „Литературен ренесанс в Пловдив“. Той е част от Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Проектът е изготвен от Сдружение с нестопанска цел „Писалка и перо“ и се реализира съвместно с Общинска Фондация „Пловдив 2019“.

На пресконференцията Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов“  представи програмните намерения в подробности, същността на основните събития,  целевите групи, очакваните резултати в България и зад граница, а и акенцтира върху ролята на Библиотеката като основен партньор на проекта, към която през 2014 година е създадено Сдружение „Писалка и перо“.  Предвидени са редица събития като изследвания, изложби, срещи с автори и издателства и др. Специален акцент се поставя върху два конкурса за превод на художествен текст от италиански и немски езици, виртуално състезание „Европейски столици на културата“ и Месец на литературата през 2019 г.

Артистичният директор на  Фондация „ Пловдив 2019“, Светлана Куюмджиева, сподели че за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 година  е от изключителна важност реализацията на проекта „Литературен ренесанс“  . Той е един от първите стартирали в програмата с фокус върху кирилската азбука, поставящ преводаческата дейност на високо ниво: „Този проект въвежда убедително литературата като жанр в програмата на „Пловдив 2019“, каза още Куюмджиева, и добави че Библиотеката е един от най-активните културни институции на местно ниво. Нели Благова, проектния мениджър от страна на Фондацията, добави също, че концепцията на проекта се вписва, както в общите приоритети за популяризиране на  кирилската азбука, така и намира място в платформата Възраждане - с основен акцент върху културното наследство и мястото му в съвременността и ще развива дейността си, както през 2018 година., така и през 2019.

Анахид Парсехян, координатор на проекта от страна на партньора - Народно читалище „Алеко Константинов-1954 г.“ и Аделина Божинова, ръководител на италианска читалня, представиха целите на първите събития по проекта - конкурси за превод. Първият от тях ще е от италиански език и ще бъде обявен официално на 5 декември от 11 часа в Езикова гимназия „Иван Вазов“. Той ще е насочен към аудитория в две възрастови категории, които обхващат младите хора от  14 до 19 г. и от 20 до 35 години. Конкурсът ще продължи до края на м. май, а резултатите ще бъдат оповестени в края на юни.

Вторият конкурс е за превод от немски и ще се проведе от 1 януари до 30 март 2018г. и също е насочен към младите хора от 14 до 35 годишна възраст. Резултатите от него ще бъдат обявени в Седмиците на немския език - от 20 април до 3 май, организирани от партньора по проекта „Гьоте институт“. Това уточнение внесе Мария Добревска от отдел “Информация и библиотека“ към представителството на института в България.

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu