Разговор с Николай Терзийски за романа Отлъчване

08 Ян 2018 13:12

Издателство Жанет 45 и Литературен салон Spirt and Spirit канят пловдивчани на първото издание в новата година на литературния формат за срещи със съвременни български автори, където ще ви срещнат с  Николай Терзийски и дебютния му  роман ОТЛЪЧВАНЕ. Модератор на срещата, която ще се проведе на 9 януари от 19:00 часа в клуб Петното на Роршах, ще бъде Александър Секулов.

 

 

 

 

"Четенето на "Отлъчване" е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето: "Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си." То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите. Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група.

Кръвната група на "Отлъчване" на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност."

 

Иван Кулеков

 

"ОТЛЪЧВАНЕ" - гледища, коментари, отзиви в "ТЕРЗИЛЪЦИ", блога на Николай Терзийски: http://terziyski.blogspot.bg/2017/08/blog-post.html

 

 

Литература: “Отлъчване” на Николай Терзийски

 

„Отлъчване” на Николай Терзийски ме развълнува дълбоко. След определен брой прочетени страници изпитвам нужда да си поема въздух. Прекъсна ли го осъзнавам, че не мога да дишам докато не го довърша....

 

...Този текст съдържа в себе си магията на живота съставена от неизбежността на срещата, силата на любовта, неотменимостта на ориста, лудостта на бунта, невъзвратимостта на загубата и съдбовната предопределеност на кръвта."

 

Гергана Янинска, http://www.formalno.com, 01.11.2017

 

 

 

„ОТЛЪЧВАНЕ“ КАТО ИСТОРИЧЕСКИ И ЛИТЕРАТУРЕН ЗНАК

 

Дебютният роман на Николай Терзийски увлича със своя характер на сага. Пренатоварен може би с послания и герои, той сякаш иска да ни каже наведнъж всичко, което знае. Амбициозен, но с покритие, написан с талантлив и добър език, с плътно изградени характери и динамично водене на сюжетната интрига, „Отлъчване“ придава на класическия литературен слог съвременно светоусещане. С пиетет към историческия факт, родовата памет и фолклора, повлиян от Умберто Еко, може би от Дейвид Линч и със сигурност от толкова модерното днес фентъзи, дисциплиниран в школата по писане на телевизионни сценарии, Николай Терзийски поставя с „Отлъчване“ един свой хубав пръв знак в най-новата българска белетристика. Очакваме следващите знаци.

 

Виолета Тончева, http://kultura.bg/web, 10.08.2017

 

 

„Отлъчване“ – всеки от нас е отломък от нещо цяло

 

„Отлъчване“ е необходимо съкровище в съвременната българска литература. Вярвам, че прочетете ли го, не бихте ме опровергали. Предизвиквам ви! 

 

На представянето на книгата във Варна отидох без очаквания, а си тръгнах с надежда. Помислих си, че ако има такива млади, пишещи и мислещи хора в България, то ни чакат и по-добри времена..." 

 

Диляна Денева, www.azcheta.com,14.09.2017

 

„Отлъчване“ – приказка за магията на живота и любовта

 

„Отлъчване“ всъщност е сбор от няколко подобни истории. Всяка със собствен герой и сюжет, развиваща се в различно време. Езикът на разказите се променя спрямо разказвача им, но едно послание остава същото – за невъзможната любов и невидимата нишка на съдбата, която вплита хора, спомени и животи в картина, измислена от незнаен творец..." 

 

Цветомила Димитрова, www.azcheta.com, 02.10.2017

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu