Фламенко-фадо приказката на португалската група Fado Violado на Античния театър

15 Юни 2018 08:12

Fado Violado предлага необичайно съчетание на фадо и фламенко, родено от мечтите на певицата Ана Пинял и композитора и китарист Франсишку Алмейда. Първият им албум се нарича "A Jangada da Pedra" ("Каменна плоча") по името на романа на Жозе Сарамагу – асоцииация с идеята на Сарамагу за отцепването на Иберийския полуостров от континента. Fado Violado свързва фадо и фламенко в една обща музика, като помага на хората по-добре да разберат и двете. Програмата им, в която има както разцъфнали фадо класики, така и авторски песни, ще бъде представена с Даниел Да Силва - китара, Кристина Лопес - вокал, Жоао Паолу Росаду - бас и Хуан де ла Фуенте – перкусия. Със спецалното участие на Елена Моралес - фламенко танц.

 

Ана Пинял започва да пее през 2002 г. в групата Boite Zuleika. Впоследствие заминава за Севиля, за да учи във Фондацията Cristina Heeren. Именно там тя преоткрива фадото и разбира, че това е музиката, на която ще посвети живота си. По същото време Франсишку Алмейда отива в Севиля, за да изучава фламенко китара на същото място. Той е започнал своите сценични изяви на 15 годишна възраст, участвал е в различни формации, изучавал джаз китара и през 2006 г. се сблъсква за първи път с фламенко китарата, убеден, че трябва да се потопи в красотата на тази традиция. Затова и се отправя към Севиля, където се среща с Аня Пинял и двамата създават Fado Violado.

 

Първият им албум се нарича "A Jangada da Pedra" ("Каменна плоча") по името на романа на Жозе Сарамагу – асоцииация с идеята на Сарамагу за отцепването на Иберийския полуостров от континента. Fado Violado свързва фадо и фламенко в една обща музика, като помага на хората по-добре да разберат и двете. В албума им има както разцъфнали фадо класики, така и авторски песни. С този репертоар те ще се представят на Античния театър в Пловдив на 15 септември, събота от 20:00 ч заедно с музикантите Даниел Да Силва - китара, Кристина Лопес - вокал и пляскане с ръце, Жоао Паолу Росаду - бас и Хуан де ла Фуенте – перкусия и със специалното участие на Елена Моралес - фламенко танц.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu