Световна предпремиера на Омар Раджех открива ONE DANCE WEEK 2018

18 Юни 2018 14:07

Световна предпремиера на спектакъла #МИНАРЕ на звездата от арабския регион Омар Раджех ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. #МИНАРЕ е артистична реакция срещу разрушаването на древния град Алепо по време на войната в Сирия. И по-специално на неговата “душа” - историческото минаре на хиляда години на Голямата джамия, сринато в артилерийски обстрел. Спектакълът обединява съвременен танц, визуални изкуства, арабска музика и кадри от дронове по време на изпълнението.

Това е поредната смела и въздействаща постановка във визитката на Омар Раджех, спектакъл-съпротива срещу унищожението на древни градове и човешки животи, на исторически постижения и култури, на миналото и бъдещето. Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо, или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион? Реагираме или обръщаме гръб?

Днес Алепо е като Бейрут, Ерусалим, Грозни или Берлин вчера. Днес сме във въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една „голяма чаршия“ от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме нашествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Омар Раджех не се опитва да налага мнение по тези теми, а да напомни за личната отговорност. Той провокира безсилието, примирението пред войната като даденост и пред насилието като нещо абстрактно, чуждо за наблюдаващите отблизо или отдалеч.

Българските зрителите ще имат възможност да гледат #МИНАРЕ само седмица преди официалната му премиера на престижния фестивал за съвременни изпълнителски изкуства Romaeuropa в Рим. В Пловдив трупата на Омар Раджех ще открие 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив.

Билети за #MИНАРЕ може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на EasyPay: http://bit.ly/ODWMinaret.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu