11-годишният пловдивски цигулар Виктор Василев отново спечели престижен конкурс в чужбина

19 Юни 2018 17:39

 

 

Талантливият Виктор Василев се завърна от участието си в международния конкурс "Андреа Постакини" (Andrea Postacchini), който се проведе в гр. Фермо, Италия. Той бе отличен с първа награда във възрастовата група до 11 години. Даровитият пловдивски цигулар продължава да завоюва награди и отличия в най-престижните европейски музикални конкурси. През март, той спечели първо място и пребори конкуренцията в Grumiaux Competition в Брюксел, Белгия.

Виктор Василев е роден през 2007 година в семейство на професионален музикант. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог г-жа Дарина Данкова. Вече шест години той има невероятната възможност да работи неотлъчно с нея и да израства в овладяването на цигулковото изкуство. Виктор е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет – София в класа на проф. Марио Хосен (Австрия). Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Жерар Пуле, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Елизабет Кропфич, проф. Юлиус Хорват. През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор беше избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото. Освен със своите цигулкови педагози, Виктор работи и си партнира на сцена със своя всеотдаен преподавател Ирен Капеловска.

Виктор е стипендиант на Ротари клуб, благодарение на чиято подкрепа бяха осъществени пътуванията и участията му в конкурсите в Чехия и Словакия.

Също родената в Пловдив Людмила Добрева – мецосопран, завършила Музикалното училище в града, ученичка от първия клас на великия Борис Христов, която дълги години живее и работи в Италия пожела през март тази година да пее пред публиката в родния си град – благотворително, в полза на стипендианта на Ротари, младия цигулар Виктор Василев.

Сегашното пътуване на Виктор за участие в международния конкурс "Андреа Постакини" (Andrea Postacchini), в гр. Фермо, Италия се осъществи с финансовата помощ на Община Пловдив, която подкрепи талантливото момче със средства по „Програмата за организиране на събития и кампании, популяризиращи културата на Пловдив в чужбина“.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu