E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 20 Февруари 2018 14:44

Български режисьори създават седем късометражни филма, вдъхновени от град Пловдив

На пресконференция днес в клуб Фарго, 20.02, в присъствието на режисьорите Христо Симеонов, Любомир Младенов, Петър Вълчанов и Николай Тодоров, част от 7-те режисьорски екипа, които ще снимат филми, вдъхновени от Пловдив, се даде старт на инициативата КИНОПЛОВДИВ, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

7 съвременни български режисьори екипа ще създадат 7 късометражни филма, вдъхновени и посветени на град Пловдив.  Режисьорите, които ще реализират идеите си на кинолента в Пловдив са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”). 

 

Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от тях ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното, ще могат да участват в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки - Дом на киното с вход свободен. Прожекция на филм, създаден от режисьорите ще съпътства всяка среща с публиката. 

 

Първото и откриващо събитие е на 24 февруари, събота, и е на тема „Работата на режисьора с актьора“ и ще бъде водено от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева, придружен от прожекция на последното им кинопроизведение, вдъхновено от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпиляни сред релсите, филма „Слава“. След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.