4 трика да влезете във форма преди плажния сезон

23 Май 2018 17:40

Ето че в края на май времето е топло и слънчево и вече мечтаем за море. Лятото чука на вратата, а с него идва и плажният сезон. Но копнежът за едни е кошмар за други – ако през дългата зима не сте внимавали с какво се храните или не сте се движили достатъчно, може да клоните повече към втората група и мисълта за море да не ви носи радост, а притеснение относно теглото ви. Тук ви предлагаме 4 лесни съвета, с които да вземете мерки и скоро да се почувствате отново добре в кожата си.

 

1. Спрете да пропускате закуска

Ако сте решили бързо да се вталите, като пропускате хранения от менюто си и сте избрали това да бъде именно закуската – прекратете го! Помните ли онази поговорка: „Закуската изяж сам. Обяда раздели с приятел. А вечерята - дай на врага си"? Неслучайно е измислена. Закуската е най-важното хранене за деня, тя зарежда тялото с енергия и пропускането ѝ може да доведе до язви и други неприятни здравословни проблеми. Освен това, ако пропускате закуска, то най-вероятно ще наваксвате с прием на повече храна през деня. Затова най-добре закусете стабилно, но разумно – купа с мюсли с плодове ще ви държи сити до късния обяд, като едновременно с това ще ви зареди с енергия и витамини. Можете да накиснете мюслите в прясно, ядково или кисело мляко. Ако искате, дори добавете протеин на прах. Можете да смесите съставките в блендер до получаване на хомогенна смес и да закусите от вкусното и здравословно смути. За сметка на това ограничете вечерята и най-вече – прихапванията късно вечер. Старайте се да не приемате храна след 18 ч., а най-добре вечеряйте само салата и то рано. Ако не можете да издържите и си лягате късно, добавете към салатата моцарела, сирене или пилешко месо.

 

2. Гответе с минимално количество мазнина

Освен че мазнината увеличава талията ви, тя е пагубна за холестерола и здравето ви като цяло. Погрешно схващане е, че по-мазничката храна е по-вкусна. Това всъщност не е така. Заменете мазнината с повече подправки. На пазара е пълно с голямо разнообразие от овкусители – експериментирайте, опитайте различни подправки, освен традиционните шарена сол, чубрица и пипер. Така и гозбите ви ще имат различен вкус всеки път, а можете да откриете и някоя ценна кулинарна комбинация.

При сотиране или задушаване, заменете мазнината с бульон или бяло вино. Така вкусът на храната ще се обогати по изцяло нов начин. Гответе в съдове с керамично покритие. Най-добре изберете такива с незалепващо покритие и бавно освобождаване на топлината – каменните частици в съдовете, например, съхраняват топлината и бавно я предават на храната за по-равномерно нагряване, което придава на ястията несравним вкус. Като бонус, в съдовете с каменни или медни частици, които задържат топлина, не само ще се храните много по-здравословно и вкусно, но и ще пестите електроенергия.

 

3. Възползвайте се от времето

Студените месеци не са най-подходящите за спорт. Навън е студено, стъмва се рано и като цяло нямаме голямо желание за спорт и тренировки. Но с идването на по-топлите месеци вече нямаме извинения. Денят е значително по-дълъг, затова защо не се възползвате? След работа се приберете пеша или се разходете в парка до стъмване, или потичайте. Сложете си слушалки и слушайте музика, която ви дава енергия или аудио книга, която да отвлече вниманието ви. Завършете разходката с прибиране по стълбите и кратки упражнения – 10 клека, лицеви опори и коремни преси ще са ви достатъчни, а като свикнете с тях, може да добавите още серии.

Първият път ще ви е по-трудно да го направите, но веднъж решите ли се, ще усетите колко по-добре се чувствате, по-добре спите, по-доволни сте със себе си и имате повече енергия през останалата част от деня – преди и след тази ободряваща разходка.

 

  1.  Осигурете си стимули

Започвайки този „предплажен“ режим, си набележете постижими цели и следете резултатите. За да можете да задържите мотивацията си и да не се откажете, си осигурете стимули, които да поддържат желанието ви и да ви нахъсват. Гледайте се в огледало и следете резултатите. Правете си контролни снимки, само за вас, с едни и същи дрехи (а защо не и с банския?), като започнете от първия ден и се снимате веднъж на всеки 7 дни. В социалните мрежи харесайте няколко страници за упражнения и започнете да следите спортисти и аматьори, които демонстрират упражнения. Това ще ви подсеща да се движите и вие, ще ви дава идеи за нови и интересни тренировки, които можете да правите и ще ви помогне да определите целите си. А и шансът, след като гледате такова видео, да изядете някой шоколад, е много по-малък .

И най-важното – не очаквайте резултатите да дойдат с магическа пръчка! Разликата между първите снимки едва ли ще е много голяма, но ако започнете да губите стимул, сравнете най-скорошната си снимка с първата направена – сигурни сме, че ще бъдете доволни от разликата!

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu