Коя е най-щастливата възраст

16 Дек 2017 19:22

Всички приемаме съдбата си лично, без да си даваме сметка, че всъщност вървим по нещо като универсална за човешкото същество графика на спадове и възвишения в щастието си.

 

"Пътят на щастието" в живота на човек би могъл да бъде оприличен на английската буква U (ю). Лявата страна представлява живота в първите 20-25 години, когато огромна част от хората се чувстват щастливи и заредени. Това са годините на най-динамичен растеж на тялото, първите сблъсъци с живота на възрастните и годините, в които все още откриваме света. Теорията за буквата U не е нова, но скоро е било установено, че е приложима в живота на много повече хора, отколкото се е смятало преди.

 

Около 25-тата годишнина обаче голяма част от хората изпитват така наречената "криза на четвърт века". Чувстват се объркани, незадоволени и започват да губят идеалистичното възприятие за света, който вече са поопознали.

 

Не всички претърпяват този тип емоционален спад, но дори и да го пропуснат, много от тях ще влязат в истински ниската точка на буквата U в края на четиридесетте си години - кризата на средната възраст. Те са считани за годините на кариерен зенит и носят със себе си стрес, който тялото вече трудно преработва.

 

При други пък кариерата може би не е толкова успешна, колкото им се иска, и това само по себе си би причинило сериозен емоционален дисбаланс. На тази възраст връзката между деца и родители отслабва: децата поемат по свой път, а родителите се сблъскват с чувство на самота.

 

Но всичко е добре, когато свършва добре. На около 60-годишна възраст, учени твърдят, че човек е в състояние да изпита също толкова наслада от живота си (ако не и повече), колкото е имал в началния етап по спускането в овала на буквата U.

 

60-те са са едни от най-щастливите години. Период, в който човек вече не е нужно да работи със същия динамизъм, както 20 години по-рано, а има достатъчно време за хобита и приятни занимания. /lifestyle.bg

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu