Петър Стоянов: Най-голямата грешка на СДС е приватизацията

08 Дек 2017 19:11

Историята на СДС е една романтична част от българската политическа история. Това заяви пред PlovdivskiNovini.com президентът Петър Стоянов /1997-2001/. Той допълни, че на 7 декември не си мисли за разочарованието, а си спомня хубавите дни и моменти от историята на СДС. Петър Стоянов заяви, че една от грешките на СДС е, че са допуснали внедряване на агенти и хора-предатели, които са работили срещу демокрацията и за БКП. Според него тогавашните дисиденти не бяха подготвени за промените у нас, както тези в Полша, Чехия и Унгария. Ние не бяхме минали нито през Прашката пролет, Унгарската революция, нито полската борба срещу комунистите. Ние нямахме опита и трябваше да се учим от грешките си.... Сбъркахме много пъти....Най-голямата грешка на СДС беше приватизацията. Чрез нея ние дадохме власт и ресурси на бившата номенклатура. Така лишихме десницата от икономически гръб.”, коментира бившият президент. 

28 години от основаването на СДС честваха седесари подуша тази вечер в хотел Одеон. Тържеството беше уважено от президентът Петър Стоянов/1997-2001/, бившият зам.-вътрешен министър Здравко Зафиров, бившите депутати Петър Попов/експредседател на СДС-Пловдив/, Христо Марков и Юлий Славов, Тони Симидчиева, най-младият председател на СДС-Пловдив Веселин Стойков, бившият председател на ОбС Страшимир Дочков, д-р Георги Кръстев, актьорът Петър Тосков и други. Седесарите бяха уважени и от бивши членове и партии от дясното - зам.-кметът по спорт Георги Титюков и Едуард Сарафян от Кауза Пловдив, съветниците от РБ Пепа Деведжиева, Божидар Здравков и председателката на ОбС Пловдив Савина Петкова.

На тържеството пристигна Петър Стоянов, който беше посрещнат от собственичката на хотел Одеон Тони Симидчиева. Той се поздрави с всички и попита:” Коя маса пие водка?” Д-р Златко Илиев показа с ръка, че на неговата маса се пие водка. “Заповядай, това е подарък от мен.”, каза Стоянов. Президентът продължи да поздравява всички и да си говори с тях. Бившият депутат Христо Марков се здрависа с Петър Стоянов и гордо му показа надписът на фланелката си: “Спас - нас червеното знаме родини..”. Аз чакам Спас Гърневски, това е за него, каза Марков. Всички му казаха, че е много оригинално измислено. 

“Тук са част от хората, с които направихме СДС. Тези хора ме подкрепяха, когато станах президент и плакаха, когато загубих изборите”, заяви Петър Стоянов.  Ние искахме да се съберем тук всички, който дишат и носят в сърцето си СДС. Синята идея няма да умре, каза Тони Симидчиева. Бившият депутат и председател на партията в Пловдив Петър Попов заяви, че това е един ден, който ще е вечен в новата българска история. Ние бяхме понесени на крилете на промяната у нас, изживяхме едни прекрасни мигове. За това си спомняме с носталгия и любов. Дясното е носител на демокрацията и интелигенцията, но днес има дефицит от тях.

Съветничката от РБ Пепа Деведжиева поздрави всички и пожела да следващите чествания да са повече. Всички десни партии тръгнаха от СДС. Всички тези боричкания между нас трябва да свършат, каза тя. Страшимир Дочков каза, че това са били най-хубавите години от живота му. През 90-те имаше енергия и кауза за България. Липсата на водачи, опозиционна история и т.н. ни попречиха и ни докараха до това положение. В нашето общество има много конфронтация. Ние нямаме памет. В момента се опитват да изкарат нашия преход като един тъмен период, каза още Дочков.  

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu