България се надигна в защита на д-р Иван Димитров и на гражданските права

05 Мар 2018 20:04

Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров прерасна в масова национална проява в защита на гражданските права на българите. След Пловдив се надигнаха и граждани на София, Варна и Стара Загора.

 

В столицата протестиращите скандираха „Свобода“ и „Оставка“. Те заявиха, че очакват главният прокурор Сотир Цацаров да излезе със становище по създалия се казус. Хората настояват д-р Димитров да бъде незабавно освободен от ареста. Трамваите и движението около Съдебната палата бе блокирано от протеста. Столичани излязоха на спонтанен протест с транспаранти „Подкрепям д-р Димитров“. В социалните мрежи протестите се предаваха на живо. Гражданите изразяваха открито недоволството си от липса на държава и безхаберие на институциите. Много от коментарите бяха „Така се прави“

 

Хилядното множество в Пловдив днес огласи града с възгласи „Свобода“ и искане д-р Димитров незабавно да бъде освободен от ареста. Когато множеството отиде и до районната прокуратура, за да предяви исканията си на дежурен прокурор, се оказа, че такъв днес в почивния ден след празниците няма. Гражданският протест се обяви срещу липсата на институции в страната.

 

Лекарят бе арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора. Докторът е защитил семейството си, всеки може да е бил на негово място, твърдят участници в протеста. Повечето от тях твърдят, че и на тях ако им се е било случило, и те биха реагирали като доктора. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите.

„Къде са ръководителите на тези хора? Защо никой от ръководството на града, на общината не е тук? Вижте колко много хора са дошли тук, дошли са защото не са удовлетворени от това, което държавата прави за тях“, коментира един от протестиращите. Пловдивчани се заканиха , че протестите им ще продължават всеки ден от 17,30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Исканията са освобождаване от ареста на д-р Иван Димитров и за приемане на законодателни промени, регламентиращи правото на самозащита.

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu