Искаме оферта от хървати за самолети

19 Мар 2018 14:46

Средствата за модернизацията на армията са отпуснати и текат процедурите за набиране на нови военнослужещи. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна в града под тепетата за честването на 75-годишнината от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.

 

Разчетът на началника на отбраната тази година е 1300 души, за целта от бюджета са отделени 30 млн. лева, допълни вицепремиерът. Той уточни, че от 105 млн. лева, които са били отделени за заплати, 75 млн. лева са отишли за повишение на заплатите, а 30 млн. лева са за допълнителните военнослужещи.

 

По думите на Каракачанов големите проекти за реалната модернизация трябва да бъдат внесени в Министерски съвет. Ще гледаме да се впишем в парите, които са гласувани, коментира още той.

 

Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители. Ще поканим не само трите фирми, които са участвали досега. Каракачанов посочи, че хърватите са закупили почти цяла ескадрила от Израел, така че ще поискат и от тях оферти. Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега, добави министърът и уточни, че тази сделка първо трябва да мине през Министерския съвет, а до края на април – и през парламента.

 

Ще има и нов проект за Военноморските сили, но преди това трябва да се реализира проектът с модернизацията на фрегатите, които не са пълноценни сега, защото имат нужда от ремонт, каза още Каракачанов.

 

 

 

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu