Воден Ад! В Пловдив паднаха 86 литра, в Пазарджик – също толкова, а в Смолян - 113 литра на кв/м

28 Юни 2018 19:48

Прелели реки, наводнени пътища и сгради – това е равносметката след падналите обилни валежи. Най-засегнати от бурите и проливните дъждове са южните райони от страната. Бедствено положение е обявено в Смолян и Чепеларе, където цял ден вали. В Садово беше обявено частично бедствено положение. В Смолян днес са паднали 113 литра на кв/м , в Пловдив – 86 литра, в Пазарджик – също толкова. В Карнобат – 53, а в София – 49 литра.

Циклонът Нефели, който е отговорен за дъждовното и опасно време в страната ни, се изтегля на Североизток и се очаква до неделя валежите у нас да намалеят.

В Пловдивска област положението също беше опасно. В града се наложи екипи на пожарната да отводняват къщи и имоти. Много от улиците в Пловдив също се превърнаха в реки. Някои от автомобилите закъсаха в наводнените булеварди, а други бяха затиснати от паднали дървета. Бяха наводнени подлези и мазета в града. Сигнали за наводнени участъци днес имаше традиционно в района на Скобелева майка, булевард „Христо Ботев“, „Копривщица“, „Коматевско“ и „Кукленско шосе“.

Пожарната е отводнявала библиотеката на ПУ, Професионалната гимназия за кожени изделия, приземни етажи и изби. Отводнени са всички подлези в града. За втори път екипите са били на три от подлезите в Пловдив. Наблюдават и нивото на реките, наблюдава се покачване на нивата, но засега не е така застрашително.

Край село Катуница р. Чая е скъсала изградената дига и огромно количество вода се излива в полето, като заплашва да залее стария път от Пловдив за Хасково. Има опасност за някои от кварталите на Катуница и Садово, които се намират в по-ниската част на населените места.Община Садово обяви частично бедствено положение тази вечер. Причината за това е скъсана дига на река Чая, след Катуница. Има опасност да бъде залят и затворен републиканския път Е-80. Падналото количество дъжд в общината е 90 л/кв.м.

По пътищата в цялата област има опасност от падащи камъни. На много места са се активизирали и свлачища.

Едно от тях затвори пътя между Проглед и Чепеларе. Стигна се до контролирано изпускане на вода от язовирите „Доспат” и „Цанков камък”. По пътя Асеновград – Смолян също се активизира свлачище.

Близо 113 литра на квадратен метър за денонощие са валежите в Смолянско, според данни на областният управител на Смолян Недялко Славов. Обстановката в областта постепенно се нормализира, като вече няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа. В Смолян река Черна преля на няколко места. Бяха изградени диги около реката, но въпреки това са наводнени обществени сгради, складове и частни имоти. Околовръстният път също е под вода. Пътят до десетки села остава невъзможен заради активизирани свлачища в района.

В Чепеларе положението също е сериозно. Река Чая там преля още по обяд, като главният път беше залят.

Службите остават на крак и през нощта, защото в Родопите ще продължи да вали.Кризисен щаб при община Асеновград следи ситуацията. Още около обяд от там отчетоха, че се очаква в района на селата Бачково и Нареченски бани в тесните участъци на коритото на река Чая водата да прелее. Към момента няма официална информация за бедстващи хора в община Асеновград. Нивото на река Потока в Съединение също се наблюдава от щаба към местната управа. По-рано днес стана ясно, че засега там бедствено положение няма да се обявява.

Близо 100 са получените сигнали за инциденти след пороите в Пазарджик по-рано днес. На територията наобластния град са се изсипали 47 литра на кв.метър до 11,00 часа, съобщават от Община Пазарджик.

На телефона на оперативния дежурен са постъпили 30 сигнала за отводняване и 2 за паднали дървета. На всички са се отзовали екипи от служители на Община Пазарджик и са взети съответните мерки. На други 65 случая са оказали съдействие доброволческите формирования.

Въпреки че канализационната система на града е собственост на ВиК, Община Пазарджик регулярно полага усилия за поддържането и и периодично почиства дъждооттоците, отбелязват още от кметската администрация.

Разположението на града на равен участък и минималният наклон на канализационната система са причина при концентрация на големи количества вода да се получава запушване и е необходимо повече време за нейното усвояване.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu