Прокуристът д-р Аргиров: Правим всичко за да не се стига до изключване тока на УМБАЛ Пловдив

04 Юли 2018 12:28

 

Търговец на свободния пазар поиска да изключат тока на Окръжната болница в Пловдив, съобщиха от "Електроразпределение Юг", което е към ЕVN група.

Искането от "Електроразпределение Юг" да изключат захранването на УМБАЛ Пловдив е за 9 юли.
Причината - натрупани задължения за електроенергия. Съгласно Закона за енергетика "Електроразпределение Юг" е задължена да изпълни заявката на доставчика на електроенергия за изключване на болницата, уточняват от енергоразпределителното дружество (ЕРП).

От там уточняват, че официалната заявка от компанията-търговец на ток е постъпила в местното ЕРП на 27 юни 2018 г. Търговецът е декларирал, че неговият клиент - УМБАЛ Пловдив е уведомен на 26 юни 2018 г. за датата на преустановяването на захранването.

Предвид обществената значимост на УМБАЛ Пловдив "Електроразпределение Юг" уточнява, че болничният комплекс получава енергията си от търговец на свободния пазар. УМБАЛ Пловдив заплаща към "Електроразпределение Юг" единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството , които се регулират от КЕВР и не подлежат на пряко договаряне.

От "Електроразпределение Юг" се позовават на закона, че нямат отношение към казуса- УМБАЛ Пловдив и избрания от болницата доставчик на електроенергия. Те не поемат отговорност за размера на дълга за консумирана електроенергия, срокове и начини на плащане, договорена цена на енергията и т.н., обясняват от местното ЕРП.

 

Веднага са информирани Министерство на енергетиката и Министерство на здравеопазването, откъдето въпросът бе внесен в спешен порядък за разглеждане на днешното заседание на Министерски съвет.

 

Имаме уверението, че определена сума ще ни бъде изпратена за погасяване на част от задължението към търговеца на електроенергия, заяви изп. директор д-р Иво Мильотев. Ръководството поддържа постоянен контакт с фирмата, доставчик на ток, с която ще води преговори остатъкът от сумата да бъде доизплатен на 25 юли, когато болницата ще получи заработените средства по договора с НЗОК.

 

Ситуацията е динамична, управленският екип е във връзка с всички институции, за да не се стига до изключване тока и до нежелани последици от нея за нашите пациенти, увери прокуристът д-р Аргир Аргиров.

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu