Иван Петков питат кмета Тотев за паветата на Пловдив

11 Юли 2018 11:33

Общинският съветник от БСП Иван Петков в четвъртък отправя питане към кмета Иван Тотев относно сиенитните павета на Пловдив. Червеният съветник се интересува как се съхраняват те и дали няма продадени такива, защото доста къщи в околностите са се сдобили с такива павета.

Ето и самото питане:

            През последните години стотици хиляди квадратни метри паваж се асфалтираха – ул. „Петко Д. Петков“, ул. „Богомил“, бул. „Македония“, Коматевско шосе, бул. „В. Априлов“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Гладстон“, бул. „Шести септември“ и десетки по-малки улици.
            Добре е да се знае, че в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, в зависимост от размера. Един километър на булевард е около 10 000 кв. м., а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м. Елементарна сметка показва, че са премахнати милиони павета от сиенит. В медиите излизат различни цени за едно паве, но средно варират от едно до две евро на брой. Всеки сам може да си направи сметка на каква стойност възлизат премахнатите павета.
            Интересен факт е, че през последните години в селата около Пловдив изникнаха хубави големи къщи, които биват застилани с павета. Официално Община Пловдив не продава павета, но пък е интересно как тези имения се сдобиха с такива. От Общината се твърди, че извадените павета са на съхранение, но елементарните сметки показват, че става въпрос за огромно количество.

 Във връзка с гореизложеното, моите въпроси към Вас са:

1. Можете ли да ми предоставите точен списък на улиците със сменена пътна настилка от паваж с асфалт с подробни данни за дължина, широчина и площ в квадратни метри в периода 2012 – 2018 година?
2. Колко павета се поставят средно на един квадратен метър и колко павета общо са демонтирани от тези улици?
3. Колко броя от тези павета са използвани за други цели на територията на общината и къде?
4. Какво количество павета се намират на склад в общината и за какво се предвижда да бъдат използвани? Къде са осчетоводени паветата и на каква стойност?
5. Има ли продажби на павета, на кого и при какви цени?
 
 

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu