Съветници от БСП: ГЕРБ и ДПС сложиха чадър над харчовете на шефа на МБАЛ-Асеновград

05 Дек 2017 12:34

С премахването на контрольора на МБАЛ-Асеновград Антонина Славова, ГЕРБ и ДПС сложиха чадър над харчовете на шефа на болницата. Това мнение изразиха днес съветници от БСП-Асеновград. Според тях мотивите за махането на контрольора, че  длъжността е излишна и натоварва бюджета на дружеството и на Общината не е истина. Божидар Малинов съобщи, че парите, които е получила Славова за 2016 година са 800 лв средно на месец, а за деветте месеца от на 2017 година се падат 698 лв. За сравнение на тези суми директорът д-р Иван Червенков харчи за 2016 - 12 хиляди лева за реклама и 23 хиляди лева за представителни. Висшият персонал на болницата взима средно 2188 лева,,а директорът 3736 лева.",съобщи шефът на здравната комисия в ОбС Асеновград. Червените съветници заявиха, че директорът се ползва с  протекциите на ГЕРБ и ДПС, които сами са си го избрали. БСП ще внесе на извънредната сесия на ОбС предложение за преразглеждане решението за освобождаване на контрольора. Според тях МБАЛ Асеновград има оборот от 7 млн. лева и трябва да има контрол над директора.  

От началото на годината в общинската болница е внедрена и система за финансов контрол, т.н. система за двоен подпис. Тази система се бавеше 12 години.  Назначаването на финансов контрольор на болницата от началото на миналата година бе една от мерките за укрепване и стабилизиране на лечебното заведение, а договорът бе сключен за срок от три години, обясниха още те. 

Функциите на контрольора са да контролира провеждането на обществени поръчки; да изготвя документална проверка за законосъобразността на управление на МБАЛ-Асеновград; да следи законността при сключване и изпълнение на договори; да контролира продажбата и отдаването под наем на дълготрайни активи на дружеството; да съблюдава сключването, изменението и прекратяването на трудови договори, както и налагането на дисциплинарни наказания; да ревизира стимулирането и командироването на управителя и персонала; да проверява разходваните от управителя средства за представителни цели; да предлага мерки за отстраняване на констатирани нарушения.

 

 

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu