В Карлово ситуацията се нормализира

19 Ян 2018 06:55

Заради ураганния вятър вчера пострадаха покривите на стотици къщи в цялата страна, редица селища останаха без ток и множество дървета бяха изкоренени. 

В Смолянско и в Карловско беше обявено бедствено положение, обобщава БНТ.

 

В Хасково два светофара бяха буквално пречупени, а 20-метров транспарант, който рекламира монумента на "Св. Богородица", беше отнесен почти напълно.

 

Силният вятър остави без ток голяма част от селата в Добричко. Закъсал автобус стана причина да бъде затворен пътят от Добрич за границата с Румъния при Кардам.

 

Ситуацията в Карлово се нормализира, но на моменти се появяват силни пориви на вятъра, много е студено.

 

Вчера по обед целият покрив на северното крило на местната болница се е откъртил и е паднал върху линейка и паркирани автомобили. Пострада и училище, покрив на детска ясла беше частично повреден.

 

Терените са обезопасени, за да няма опасност за преминаващите.

 

Електричеството в града вече е възстановено. Няма данни за пострадали хора.

 

Скоростта на ветровете достигаше 80 км/ч, като множество покриви бяха повредени, както и елементи от пътната инфраструктура.

 

Днес започва спешно възстановяване на общинските сгради. Разходите ще се поемат от общината, защото ако в идните дни завали, щетите ще се увеличат.

 

Петък ще бъде учебен ден за учениците в Карлово.

 

Критична остава ситуацията в с. Васил Левски, където по неизвестни причини се е разраснал пожар в малка ферма, гори и сеновал. Предвид вятъра овладяването на огъня остава доста трудно. В селото беше отнесен покривът на здравната служба, а две кирпичени къщи в ромската махала паднаха.

 

Друга къща пострада, защото върху нея падна вековно дърво.

 

Десетки малки населени места и махали все още са без електричество. Затворен от паднали дървета е пътят за село Турян. Доброволци от общината са успели да доставят до селото хляб и други хранителни продукти.

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu