Избиват 2/3 от дивите прасета, иде смъртоносна африканска чума

19 Юли 2018 20:07

Между 80 и 100 хил.диви прасета трябва да бъдат избити до края на годината, за да се предотврати опасността от смъртоносното вирусно заболяване за глиганите – африканска чума.

 

Заболяването пълзи към България с изключителна сила. Преминало е през Грузия, където е унищожена цялата популация на глигани, преминало през Украйна и Румъния. Последното открито огнище е на 60 км от река Дунав.

 

Африканската чума е остро вирусно заболяване, а смъртността при него е близка до 100 %. За него няма нито ваксини, нито подходящо лечение, а вирусът лесно може да се прехвърли и към домашните прасета.

 

Огромната опасност буквално е на границата на страната ни, заради което в следващите месеци ще се предприемат извънредни мерки, за да се предотврати заразата. Единственият възможен начин, предвид миграцията на глиганите, е избиването на голяма част от популацията, твърдят вирусолози.

 

Това бе причината и за спешната промяна на Закона за лова, който ще позволи министърът на земеделието да издаде заповед за допълнителни ловни излети за намаляване на популацията на дивата свиня. Очаква се масовият отстрел да започне тази или следващата събота, след като бъдат обнародвани промените в закона. Те предвиждат по глиган да се стреля още от сега, а не от 1 октомври и ловът да се позволява всяка сряда, събота и неделя, както и на официални празници.

 

Държавата намали значително и таксите, които плащат чужденци в ловните стопанства. За отстреляна дива свиня до 2 години – не се заплаща нищо, над 2 години цената пада от 500 на 100 евро.

 

Ловци обаче се притесняват дали няма да се злоупотребява и на ловните излети да се отстрелват не само глигани. Според тях тази мярка ще унищожи популацията на дивеча и ще нанесе тежки поражения, които ще е невъзможно да се възстановят дори за 10-15 години.

 

Засега държавата ще даде право на ловците да съхранят месото от дивеча, но ще трябва да пращат проби за изследване. Авджиите ще трябва да загробват кожите и животински отстатъци в ями

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu