Колоезденето ви е харесало? Опитайте и вие

12 Ян 2018 20:57

Нещо ви е подсказало, че колоезденето може да ви хареса - състезание по телевизията, вида на окалян, но усмихнат „планински” колоездач. Каквото и да е то - опитайте и вие.

 

Колоезденето е чудесен начин за поддържане на отлична физическа форма, но може да бъде и по-малко натоварващо за гърба и ставите, както и съвсем лежерно занимание в семеен „формват”. Въпрос на предпочитание. 

 

Карайте колело до работа или просто за забавление

 

В повечето градове има велоалеи - някои се използват за забавление, други - за придвижване до работа. Пътуването с велосипед до работа е въпрос на избор за онези, които имат късмет къде и с кого работят - в идеалния случай имате достъп до душ и до място за преобличане, когато пристигнете. Ако имате тези елементарни, но и необходими условия, всекидневното ви пътуване до работното място с велосипед може да се превърне в полезно и приятно преживяване – след това сте свежи, бодри и напълно готови за работа.

 

За по-големи приключения можете да опитате и планинското колоездене. Повечето от пътеките са за професионалисти, но могат да се използват и от любители-ентусиасти.

 

Ако сте начинаещи в колоезденето, следващите  съвети ще ви гарантират старт, след който да искате още, и още...

 

1. Поставете си цел

 

 

Не е необходимо целта да е трудно постижима - да прекосите с колелото парка, да обиколите улицата, да минете покрай реката, по моста, по специалния коломаршрут в планината. Не се претоварвайте в началото. Добре ще е, ако накрая се чувствате така, сякаш имате сили да карате още.

 

2. Проверете велосипеда си

 

 

Колелото ви може би е стояло дълго време в мазето или може да сте го заели на някого. Отделете няколко минути преди да тръгнете, за да се убедите, че гумите са напомпани, че спирачките и веригата са добре, както и че няма счупени части или повреди, които бихте могли да отстраните преди да тръгнете.

 

3. Заредете с "гориво"

 

 

Не велосипедът се нуждае от гориво, а вие. Едно леко хапване, богато на карбохидрати, 2-3 часа преди да тръгнете, ще ви гарантира енергията, от която се нуждаете, за да извлечете най-доброто от разходката.

 

4. Поканете си приятел

 

 

Както всяко друго упражнение, и карането на колело е най-забавно, когато има с кого да го споделите. Планинското колоездене може да бъде също толкова забавно, колкото са и семейните ви разходки в парка, ако има някой /или някои/ до вас. Може дори и състезание да си направите.

 

5. Направете загрявка и разпускане

 

 

Както всяко упражнение, карането на колело трябва да започне леко. Професионалните колоездачи загряват дълго и сериозно преди старт, но вие можете да започнете просто по-леко, за да свикнат мускулите ви с натоварването. Постепенно може да засилвате карането и да редувате бавно с по-бързо въртене на педалите, но правете това на малки интервали от време. Като наближите целта си, намалете темпото, за да могат мускулите ви да започнат да релаксират отново. /По текст и снимки от weleda.bg. 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu