E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 25 Януари 2018 14:47

Борисов и Ердоган обсъдиха по телефона срещата ЕС-Турция

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата са обсъдили идеята за организиране на среща в България между лидерите на европейските институции и на Турция, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

 

Премиерът Борисов е посочил, че такава среща може да способства нормализирането на диалога между ЕС и Турция, което е от взаимен интерес. 

 

Президентът Ердоган е поздравил министър-председателя с официалния старт на Българското председателство на Съвета и му е пожелал то да е успешно както за Съюза, така и за страните от региона. 

Подготовката на срещата беше обсъдена и вчера в София между премиера Бойко Борисов и посланика на Турция Хасан Улусой. 

 

При посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София бе изяснено, че турският президент Реджеп Ердоган ще бъде приет във Варна от премиера Бойко Борисов и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. ЕК също потвърди, че среща между Европейския съюз и Турция ще се състои. 

 

"Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава (Реджеп Ердоган - б.р.) а българският президент да го научава от медиите“. Това не смятам за обида към мен, а към България, и това нарушава духа на Конституцията".