С Митьо Очите властта хвърля прах в очите на публиката

09 Авг 2018 13:49

 

Нека за момент се поставим на мястото на властта. През последните седмици тя е обект на силен обществен гняв заради поредицата откровено лобистки закони, които се опитва да прокара - за горивата, за приватизацията, за акцизите на цигари... Т.нар. коалиция от ГЕРБ и "Обединени патриоти" непрекъснато се тресе, а скандалите между ВМРО, "Атака" и НФСБ отдавна са минали мярката на приличието. Напрежение има в почти всяко кътче на страната, а това ерозира и без това минималното доверие към властта. А пък идват избори - и местни, и за Европарламент, извънредни избори за парламент са възможни всеки момент. Затова общественото внимание спешно трябва

да бъде отклонено с безопасна тема

Така отново изгря звездата на Митьо Очите. Темата е атрактивна, но безобидна за политическите спонсори.

За целта се впряга цялата силова машина - ГДБОП, жандармерия, спецпрокуратура, съдии от специализирания съд дори. Вади се някаква оперативна разработка, блокират се Бургас, пътят за Поморие, Слънчев бряг, Сарафово, почват се проверки на всички луксозни автомобили, образуват се километрични опашки в разгара на туристическия сезон... На място пристига лично новият антикорупционен зам. главен прокурор Иван Гешев.

 

И се обявява солидна новина - арестувани са 19 души, членове на страшна организирана престъпна група за рекет, палежи, която работи от 8 г., а от две години службите я разработват. Точно преди грандиозния финал обаче нейният лидер - Димитър Желязков-Очите, изчезва, и то зад граница. Това за малко да развали доброто впечатление, но прокурорът "успокои" публиката, че те са имали информация, че Желязков ще напусне страната, но предпочели да се придържат към първоначалния си план и да ударят останалите. Защото ставало дума за сложна организация, която включвала десетки и стотици хора, за определен още преди месец ден за операция и имало риск от изтичане на информация. Както се казва -

даже сценаристите на прокуратурата и МВР за нищо не стават

Можеха да си направят труда да скалъпят по-достоверно обяснение за очевадната издънка. Защо е по-важно да се спази точната дата, а не да се залови Митьо Очите, докато още е в България например? И да не се налага да го издирваме първо с европейска заповед за арест, после с Интерпол и да се минава през процедури за връщане в страната? И какво по-голямо изтичане на информация се очаква, след като босът очевидно е бил осведомен какво предстои? И затова първо напуска страната, а след издаването на европейската заповед за арест се прехвърля в държава, в която тя не важи. Та се налага в операцията да се включат чак премиерът Бойко Борисов и турският вътрешен министър.

Дори след операцията по залавянето на Очите обаче нямаше хепиенд. Изненадващо в компанията на Очите се оказаха зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев от БСП и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Първо компетентните органи обясниха, че така била лъснала връзката между власт и мафия. Съобщено бе за обиски и открито черно счетоводство, както и огромен оръжеен арсенал. После се оказа, че оръжието е законно. Бенчев и Узун бяха освободени след изтичането на 24-часовото задържане без обвинения. А специално за бившия депутат няколко пъти бе подчертано, че той няма нищо общо с разработката, нищо че бил в същата компания на Очите. Да не се обърка някой и да си помисли друго? Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не издържа и клъвна БСП, но не обели и дума за ДПС.

Така остана впечатлението, че Митьо Очите просто

е удобният персонаж, който се удря,

когато властта трябва да покаже някакви успехи в битката с престъпността. Сигурно вече малцина си спомнят, че той бе първият, който в споразумение с прокуратурата се призна за ръководител на организирана престъпна група и получи някоя и друга годинка затвор. Не че лежа в килия - голяма част от времето си прекара на плажа. И едва ли е случайно, че вървят легенди, че Очите всъщност е сред агентите на спецслужбите у нас. Преди време бившата депутатка Татяна Дончева отбеляза: "Нашите служби така и не намериха къде е сечението между това да имаш агенти, да ползваш агенти и да не допускаш все пак целият криминален контингент да е агент или на лявото крило на онази дълга сграда на бул. "Черни връх", или на дясното крило." Тогава в емблематичната сграда се помещаваха НСБОП и НСС, чиито агенти се оказаха всички оперативно интересни лица. Сега тези служби са ДАНС и ГДБОП. Но едва ли положението е по-различно.

Издишат и хвалбите, че е направен голям удар. Първо, защото във всеки град има по няколко сенчести "бизнесмени" като Очите, и то много по-мощни от него. И много общински съветници, в чието счетоводство може да се заровят службите. Но това е местна, феодална престъпност, която редовно плаща своя дял в партийните каси и никой и не помисля да я пипне. Да не говорим, че има и национална организирана престъпност със стройна мрежа в обществените поръчки, еврофондовете, земеделските субсидии. И при тях не става дума за притежаването на два пищова, някоя пералня в Несебър или пък погребална агенция в Бургас. А за милиарди. За политически протекции, без които те няма как да просперират. Но точно тях никой не ги проверява. За тях не говорят ни Корнелия Нинова, ни Цветан Цветанов, още по-малко Бойко Борисов? Тях спецпрокуратура не ги лови, а законите са врата в полето. Защо ли?

 

Коментар на в.Сега

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu