Вашингтон пост: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!

11 Окт 2018 20:46

Чуждестранни медии публикуват новината за ареста в Германия на заподозрян за убийството на българската тв журналистка Виктория Маринова.

"Вашингтон пост" припомня, че бруталното престъпление в събота потресе Европа и породи опасения за свободата на словото. Убийството първоначално бе възприето като отмъщение заради разкриване на корупция. За една година в европейски страни бяха убити двама разследващи журналисти, напомня изданието.

След като привежда данни за заподозрения и цитира изказвания на български официални лица от вчера, "Вашингтон пост" подчертава, че веднага след вестта за престъплението в Русе мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната.


По-рано тази година правителството отказа да ратифицира Истанбулската конвенция (инициатива на Съвета на Европа да противодействие и предотвратяване на насилието срещу жени), след като българският Конституционен съд постанови, че конвенцията противоречи на основния закон на България, пише вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че документът е ратифициран от 33 други европейски държави и цитира изявление на българския клон на Асоциацията на европейските журналисти, че щом конвенцията няма да е валидна в България, трябва да се направи "задълбочен анализ на проблема с насилието срещу жени".

"Тайм" също информира за ареста в Германия и развитието на разследването, а "Гардиън" припомня, че отначало се е смятало, че Маринова е убита заради работата си като журналист, тъй като последното й предаване е включвало интервю с двама разследващи журналисти, които са проучвали корупция на високо ниво.

Лондонският вестник цитира българския премиер Бойко Борисов, че през последните три дни по случая са били изписани "чудовищни неща" и че България не заслужава да бъде охулвана така.

"Дейли телеграф" цитира главния прокурор на България Сотир Цацаров, че на този етап не може да се каже дали убийството на Маринова е свързано с работата й като журналист и че от събраните досега доказателства личи, че нападателят е действал спонтанно и със сексуални мотиви. /dnes.bg

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu