Daily Express: Дойде ли краят на Макрон?

05 Дек 2018 20:49

 

Настъпва ли краят на Макрон, ще съборят ли протестите френския президент, докато френското гориво пресъхва? Този въпрос задава днешният брой на The Daily Express.

Според английския вестник френският президент Еманюел Макрон е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си като президент. Подобни ожесточени протести като тези, които заляха Париж в края на седмицата, както и все по-големият водовъртеж, в който се завъртяват правителството и обществото, се случват за първи път от десетилетия.

Когато протестът на "жълтите жилетки“ избухна на 17 ноември, той завари президента Макрон неподготвен. Протестирайки срещу икономическите му реформи, "жълтите жилетки“ трошаха коли, разбиваха бутикови витрини и вандалстваха в частни домове и кафенета в някои от най-престижни парижки квартали.

Импровизираният протест скоро се превърна в сериозен бунт срещу цените на горивата, а после се преобрази в по-широк порой на обществения гняв срещу цените на самия живот на французите.

40-годишният президент в момента се бори за собствената си лидерска роля, тъй като неговата популярност все повече върви надолу заедно с реформите му, които според мнозинството са в полза единствено за богатите.

Желанието за бунт, масово обхванало обществото, прегази полицията и смаза френската икономика – отменят се хотелски резервации, страдат дребни търговци, инвеститори се оттеглят, а Total обяви, че някои от бензиностанциите на компанията са празни.

Участниците в движението на "жълтите жилетки“ идват предимно от средната класа, имат корени в "сините якички“ (служители, които извършват физическа работа), но членовете и поддръжниците са от всички възрасти, с най-разнообразен трудов профил и от различни географски райони. Движението няма ясно ръководство. Ясните искания на движението са за замразяване на цените на горивата, следващото им повишение се очаква през януари, както и мерки да се спре пилеенето на властовата енергия.

Но "жълтите жилетки“ имат и някои много по-радикални искания, които в момента са някъде по периферията на протеста им, но вече се чуват достатъчно силно и призиви за революция и за отстраняване на Макрон от властта.

Еманюел Макрон твърди, че цените на горивата са увеличени, защото те са част от неговите усилия да се бори с климатичните промени, затова иска да убеди френските шофьори да заменят дизеловите си коли с по-екологични модели.

Неговите категорични възгледи обаче служат единствено за укрепване на мнението сред най-потиснатите слоеве на обществото, че техният президент е част от един градски елит, който се отнася с презрение към тревогите на средната класа.

Източник: Агенция "Фокус"

Main Menu