Откъде дойде залпът по апартаментите на ГЕРБ?

22 Мар 2019 22:42

 

Апартаментите, придобити от високопоставени членове на ГЕРБ, са тема на много сериозен политически скандал. Този скандал обаче има интересна история.

Няма как да не ни направи впечатление, че скандалът тръгна от публикация в „Свободна Европа“. „Свободна Европа“ не е просто новинарски сайт. Просто е само и единствено „Свободна Европа“.

Централна фигура в апартаментгейт е Цветанов. Поне така изглежда на пръв поглед. Ударът срещу Цветанов е тежък. И тежестта не е толкова заради самия апартамент, а заради първоначалния източник на информацията –„Свободна Европа“.

Когато „Свободна Европа“ говори за апартаментите на властта, не е логично властта да говори за борба с корупцията, правова държава, евроатлантически ценности и т.н. Така е прието в демократичния свят.

 


Важен е въпросът за посланията, идващи от САЩ и които са свързани с България.

Преди няколко седмици посланикът на САЩ бе в МС във връзка с венецуелските петродолари.

После посети БНБ и Димитър Костов подаде оставка.

Иван Гешев се върна от САЩ и сам сподели, че няма да се кандидатира за Главен Прокурор.

Сега „Свободна Европа“ удари властта с апартаментите им.

Това не са случайни ходове.

Към името на Цветанов се присъединиха и имената на Цачева и Рашидов. Списъкът продължи със зам.министър на спорта, която е близка на Цветанов.

И това в навечерието на евроизборите.

Няма специалисти по правене на избори, които да приемат, че този скандал няма да повлияе върху доверието в ГЕРБ. Затова тази тема трябва по всякакъв начин да изчезне по време на кампанията за евроизбори.

Но това поставя под въпрос участието на Мария Габриел, тъй като нейното име беше замесено отново за скандал с апартамент, но общински.

Слуховете спрягаха Цачева като кандидат за Главен Прокурор. Сега вече няма да има и слухове на тази тема.

В момента на скандала се произведе новината, че ГЕРБ се коалира със СДС. А това означава, че изборите вероятно няма да бъдат по модела на Цветанов. Сега ще се търсят и хора, които би трябвало да мобилизират бившите седесари. Т.е. влиянието на Цветанов при формиране на листата с кандидати за евродепутати ще бъде поне с една степен понижено.

И така да се върнем към фактите.

Най-важни от тях са източникът на информация и моментът на нейното оповестяване.

Анализът на фактите показва, че апартаментгейт вероятно е активно вътрешнопартийно мероприятие на ГЕРБ. Може да се направи обосновано предположение, че вътрешни хора от ГЕРБ са споделили случайно информацията за апартаментите. Така случайно споделената информация заживява свой собствен живот.

Пряко влияние апартаментгейт ще окаже върху кариерното битие на Цветанов и Цачева. Индиректно това ще повлияе и върху Мария Габриел. За да може ГЕРБ да проведе пълноценна кампания по време на евроизборите, тези имена трябва да не се споменават. А това е невъзможно.

Би било логично при загуба на ГЕРБ да се търсят виновниците за това. Много лесно може да се предположи, че този скандал в навечерието на евроизборите е повлиял върху доверието в ГЕРБ.

И като нарочени виновници тези политици може да се наложи да понесат и своята отговорност пред партията.

В този смисъл Мария Габриел ще трябва да се откаже от евродепутатство. Цачева трябва да се оттегли като министър на правосъдието. Тя вече не може да участва и в надпревара за Главен Прокурор.

А Цветанов ще трябва да понесе най-голямата отговорност. Политическата логика при загуба на ГЕРБ ще изисква неговото оттегляне.

Ако той не се оттегли, ще трябва да се оттегли Борисов. Но това ще е пагубно за ГЕРБ.

Към всичко това може да се прибави и фактът, че този скандал изненада и БСП.

Всичко това навежда на мисълта за използване на апартаментгейт за вътрешно разчистване на сметки в ГЕРБ.

Дали някой не използва този скандал да си подсигури възможно място във властта след евроизборите на една от трите позиции – евродепутат, министър на правосъдието или главен прокурор?

Дали някой вътрешен човек не отстрелва Цветанов като човек владеещ партията ГЕРБ? Защото ако днес органите трябва да проверяват сделката на Цветанов, то утре ще трябва да проверяват дали няма извършени фиктивни сделки в полза на Цветанов. Става въпрос за това дали сделката със вече заменените апартаменти не е фиктивна. Както и дали закупеният апартамент от Ваня Колева не прикрива Цветанов като негов владелец.

Очевидно е, че този, който е споделил жилищната информация, е чакал удобния момент –в навечерието на евроизборите. Моментът е избран с изключителна прецизност. Ефектът от споделената информация е повече от предвидим.

Предвиден и ефектът, че медии могат да стигнат до януари 2017, когато са гласувани промени в ЗТУ. От тези промени се оказва, че се възползва фирмата, която е замесена в апартаментгейт. Тази фирма пък се оказва, че първа е подала сигнал срещу Иванчева. И т.н.

Това са факти, които показват, че този, който е замислил апартаментгейт, е човек от кухнята на ГЕРБ.

Има и още една подробност във връзка с момента на създаване на скандала апартаментгейт. Вярно, че това се случва в навечерието на евроизборите. Но още по-точно трябва да кажем, че това се случва след като Елена Йончева беше избрана за водач на листата на БСП. С апартаментгейт кампанията на БСП и Елена Йончева ще бъде много по-лесна, тъй като ГЕРБ сами се вкараха в луксозна жилищна криза.

И за да завърша размислите си по отношение на луксозната жилищна криза в ГЕРБ ще се върна към думите на Борисов:

„Най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ“

Апартаментгейт ще даде отговор на два важни въпроса:

Изтече ли времето на Цветанов в ГЕРБ?

Ще използва ли Борисов апартаментгейт , за да започне обновление на партийния елит?

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне с това, че суджуци не яде. Борисов най-вероятно осъзнава, че ако нещо може да възмути истински народа, то това е демонстрацията на лукс. Няма как Борисов да си говори с обикновените хора на темата лукс. Няма как да си говори на темата лукс и с десетки хилядите малки търговци, които трябва всяка година да сменят касовите си апарати.

БСП вече припомни на Борисов неговото задължение да пуска сините лампи. И така ще бъде дълго време. Борисов трябва да избира кой и за кого да пусне синята лампа.

Първият вариант е Борисов да пусне синята лампа срещу лукса в ГЕРБ. Вторият вариант е народът да гласува за Елена Йончева, която от ЕП да пусне синята лампа за лукса в ГЕРБ.

На ход е Борисов.

 

Автор: Петко Добрев

Източник: "Епицентър"

Main Menu