Тъжно е да си българка на този свят

30 Мар 2019 23:03

Ще изкрещите ли „Разпни я!“? Тъжно нещо е да си българка на този свят! Нямаш право на достойнство. Нямаш право на защита срещу посегателства върху честта и доброто си име. Нямаш право сама да определяш живота си. Е, има и изключения. Ако, например, си съпруга на елитарния народен представител Волен Сидеров за агресивно поведение дори при пътен инцидент ще бъдат вдигнати на крак МВР, ДАНС и НСО. Но аз говоря за обикновената българка.
Американката е друго.

За това, че целуна една обикновена американка - репортерката на "Vegas Sports Daily" Дженифър Равало (по-известна като Джени Суши) българският боксьор Кубрат Пулев остана временно без състезателен лиценз в щата Калифорния. Решението на Атлетическата комисия в щата Калифорния беше взето незабавно. В изявлението на комисията беше посочено, че щатската спортна комисия на Калифорния е ангажирана в одобряването на събитията където хората от всеки пол се уважават като състезатели, репортери и фенове. „Ние приемаме този инцидент много сериозно.

 

Във вторник Пулев беше уведомен, че преди да може отново да получи лиценз да се бие в Калифорния ще трябва да се яви пред комисията и да демонстрира, че той се съобразява с този принцип на респект". Ще бъде извършено пълно разследване и на 14 май ще бъде взето решение дали състезателния лиценз на българския боксьор ще бъде отнет за постоянно или не.

 

За една целуната американка всички български медии се раздадоха. Внезапната, непоискана, гореща целувка, която получи Джени Суши предизвика такава обществена реакция, каквато нито едно унижение, нито едно изнасилване, нито едно убийство на обикновена българка няма да получи. Коментари от „Осанна!” до „Разпни я!“ заляха социалните мрежи.

 

Какво всъщност се случи? След триумфа над румънеца Богдан Дину, Кубрат Пулев се самонагради. На победителя всичко се полага. Може да вземе каквото си иска. Защо да не е някоя жена? Която и да е. Първата, изпречила се пред очите му.

Сега затворете очи и си представете, че тази жена е вашата жена или вашата дъщеря и реагирайте! Ще изкрещите ли „Разпни я!“?

 

Сега си представете, че не Кубрат Пулев е потния, възторжен, бликащ от адреналин и тестостерон мъжага, а това е началникът на жена ви, дъщеря ви, сестра ви, майка ви. Представете си поредния нагъл и ояден политик, окрилен от служебното си положение. Представете си го доволен от нещо, дори само от това, че някой го е турил началник на нещо. Представете си го като победителят, който смята, че „всичко“ му се полага и всичко може да си вземе и това „всичко“ може да включва и някоя жена – вашата жена. Това „всичко“ може да е взета целувка, може да е хващане за задните части, може да е и едно бързо съвокупление, а може да е и унижение, тормоз, злепоставяне. Ще изкрещите ли „Разпни я!“?

 

Сега си представете живота на тази жена след победоносния акт на мъжагата. Унизена и употребена. Една от многото. Днес е била тя, утре ще е друга. Не е специална, просто е „под ръка“. Ако сподели с вас ще я разберете ли, ще й протегнете ли ръка, ще отмъстите ли за нея? Или ще я обвините и ще отмъстите на нея – търсила си го е, заслужила си го е с нещо? А ако не сподели с вас и замълчи ще си представите ли какво ще става в душата й, което неминуемо ще разболее и тялото й? А, може и да й е харесало и следващ път, когато няма някоя друга за вземане „под ръка“, сама да предложи съпреживяването на някой триумф.

 

Джени Суши търсеше ли си целувката или вземаше интервю? Вземаше интервю. В конкретния момент тя беше журналист, който си вършеше работата. Как се облича, какво прави в извънработно време, с кого се целува на купони е неин избор. Кое даде право на Кубрат Пулев да я целуне? Победата му? По тази логика той спокойно можеше и да й забие един юмрук в лицето. Ще изкрещите ли „Разпни я!“?

 

Сега си представете как ще реагират българските институции, ако обикновена българка се осмели да заяви правото си на неприкосновеност. Не, всъщност не си правете труда. Ще ви кажа. Никак няма да реагират. Никоя от десетките институции няма да предприеме каквото и да било. В най-добрия случай ще минат години преди насилникът да получи каквото и да е наказание. А какво се случва през тези години на жертвата на никого не му пука. И как няма да е така, при този политически и медиен чадър, опънат над насилниците. Не се чувстват наказани, защото няма кой да ги накаже, както каза вчера Цветанов.

 

Никой няма право да насилва. Никой. А когато някой превъзбуден мъжага реши, че има това право, той трябва да понесе последиците от упражняването му. Ако подобно поведение не бъде осъдено, то ще се повтори и потрети. Просто целувката може да стане просто юмрук. Просто юмрукът може да отнеме живот. Мислите ли, че Кубрат Пулев ще целуне пак друга репортерка, която ще го интервюира при следващата му победа? Едва ли. И така трябва да бъде! А вие, ако вярвате, че обикновените български жени не са предмет и заслужават да не бъдат насилвани, да не бъдат тормозени, да не бъдат унижавани, да имат право да избират и да казват „не“, когато разберете, че някой неспособен да овладее първобитните си инстинкти мъжага е посегнал на някоя обикновена българка, изкрещете „Разпни го!“.

 

Коментар на Албена Белянова за Фрог нюз

Main Menu