Мексиканец изнасилил адвокатката на Суши

31 Мар 2019 15:00

Списание „Ню Йоркър“ я нарича най-известния практикуващ адвокат в Америка. Въпреки че вече е на 77 години и е висока едва 160 см, тя може да сложи в малкия си джоб всеки противник в съда. Обикновено Глория Олред действа така - дава пресконференция заедно с клиента си, на която с плътния си, категоричен глас излага исканията си с непоклатимо хладнокръвие, а после пуска жертвата на медиите.

Пред тв камерите Глория винаги носи светло сако, златни бижута, има безупречна прическа и не спира да се усмихва. На същото станахме свидетели в четвъртък, когато страховитата Олред беше наета от Дженифър Равало заради целувката в ефир на Кубрат Пулев.

Едва ли Джени Суши, както е прякорът на журналистката, е мислила дълго кого да наеме, защото Глория е най-известната защитничка на правата на жените зад Океана. Адвокатката е постигнала тази популярност не толкова благодарение на воденето на дела - макар да има зад гърба си и доста опит в тях, колкото на извънсъдебните си споразумения и на сериозните й връзки с обществеността. „Споменаването й пред други адвокати предизвиква дискретна пауза, после леко повдигнати вежди, последвани от нещо като „Глория е наистина, наистина страхотна в това, което прави“, пише сп. „Ню Йоркър“.

От бедността...

Самата Олред е имала тежка съдба. Ражда се под името Глория Блум в бедно еврейско семейство във Филаделфия, но като единствена дъщеря родителите й успяват да я изучат и дори да я запишат в Университета на Пенсилвания. Там тя среща първия си съпруг Пейтън Брей и едва 19-годишна забременява. Когато я приемат в болницата за раждането на дъщеря й, Пейтън отива да пие бира, нещо, което Глория така и не му прощава. Брачният им живот не върви, през 1962-ра съпрузите се разделят и младата студентка се връща с бебето Лиза при родителите си. По-късно Пейтън Брей страда от биполярно разстройство и опитва самоубийство, а Лиза, сега също прочута адвокатка, взима фамилията на майка си.

„Когато се разделих с Пейтън, бях съсипана - самотна майка, наскоро разведена, която не знаеше как да продължи живота си. За да припечелвам нещо, станах продавачка срещу 75 долара седмично. Колегата ми, който беше мъж, получаваше 90 за същата работа. Попитах защо е така и ми обясниха, че той има да издържа семейство“, възмущава се Глория в мемоарите си, издадени през 2006 г.

Въпреки проблемите тя успява да се дипломира с отличие по английска литература и да стане учителка, Докато учи магистратура в Нюйоркския университет, започва да се интересува от движението за граждански права. „Пейтън не ми плащаше издръжка и аз едва свързвах двата края като учителка. Затова реших, че като ще съм бедна, по-добре да е на топло“, обяснява Глория и през 1966-а се мести в Лос Анджелис, където започва да преподава в училище за тъмнокожи.

В автобиографията си тя разкрива, че по време на ваканция в Акапулко същото лято е поканена на вечеря от местен физиотерапевт. На път за ресторанта спират в мотел, където мексиканецът уж трябвало да се обади у дома. Вместо това той завлича Глория в празна стая, където я заплашва с пистолет и я изнасилва. Когато се прибира в Ел Ей, Олред установява, че е бременна, а по това време абортът още е незаконен в Калифорния. Младата жена решава да махне бебето при нелегални лекари, но след интервенцията започва да кърви силно и въпреки това отказва да отиде в болница. Спасява я нейна приятелка, която живеела в същата къща. „Дано сега си си научила урока“, й казва медицинската сестра.

...до милионите

Именно тази драматична история преобръща живота на Глория, която се заклева никой повече да не й говори по този начин и става една от водачките на движението против забраната на абортите. Дъщеря й Лиза казва: „Аз бях родена като феминистко бебе, но после майка ми допълнително ме радикализира.“

През 1968 г. Глория се омъжва за Уилям Олред и решава да завърши право. С финансовата помощ на мъжа си тя основава юридическа фирма през 1976-а заедно с колегите си от университета „Лойола“ Майкъл Мароко и Нейтън Голдбърг. Макар през 1987-а да се разделя и с втория си съпруг, тя придобива своята известност с неговата фамилия. На сметката си Глория вече има стотици милиони долари, след като спечели куп знакови дела. Тя беше адвокат на 28 от 33-те жени, които вкараха в затвора легендарния комик Бил Козби. Наеха я и две от любовниците на Тайгър Уудс, както и някои от актрисите, обвинили в изнасилване холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Също така Олред постигна споразумение за трите жени, които обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп в тормоз и сексуално посегателство, припомня „Телеграф“.

Олред е съдила още звезди от ранга на Майкъл Джексън, Роман Полански, Арнолд Шварценегер, Саша Барън Коен и Доди ал Файед.

Веднъж попитали прочутата адвокатка за вилата й в Малибу, а тя отвърнала: „Да, имам такава къща, но домът мие там, където са обувките ми, а моите обувки винаги са там, където има да се поправи някоя неправда. Ще се оттегля, когато има справедливост за моите клиенти. Но докато няма справедливост, ще бъда безмилостна. Защото хората я заслужават.“

Кобрата не е първата боксова звезда, срещу която Глория Олред се изправя. През 2001 г. тя беше адвокат на 50-годишната Арлийн Муурман, която обвини в изнасилване 35-годишния тогава Тайсън. Пред медиите Олред нарече Майк „доказан изнасилвач“, имайки предвид, че беше осъден и вкаран в затвора за същото престъпление през 1992 г. и освободен предсрочно през март 1995 г.

През юли 1997 г. Глория се яви на изслушване пред щатската атлетическата комисия на Невада и настояваше правата на Тайсън да бъдат отнети, отново с основанието, че е изнасилвам. Тогава Олред се изказа в ролята си на лидер на Фондацията за правна защита и равни права на жените. Поводът за събирането на комисията беше инцидентът, при който Майк отхапа ухото на Ивендър Холифийлд. В крайна сметка лицензът на Тайсън бе отнет за година и половина, а освен това той отнесе $3 млн. глоба.

Main Menu