Изборите показаха: Ердоган е победим

02 Апр 2019 16:13

Изборите в Турция показват, че турският президент Реджеп Ердоган е победим - така коментира в. "Франкфуртер рундшау" резултата от местните избори в неделя, на които управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) загуби главните градове Анкара и Истанбул.

"Загубата на Босфора е особено болезнена и символично е най-лошото поражение от всички. Политическият възход на Ердоган започна на Босфора през 1994 г. Сега там започва залезът му", пише в редакционна статия ежедневникът.

Според изданието миналогодишните президентски избори в Турция са показали, че "Ердоган е уязвим и че опозицията все още е жива въпреки репресиите, ширещите се чистки и десетките хиляди арести".

"Седем от десетте най-важни главни градове бяха спечелени от опозиционния алианс макар възможностите им да са ограничени на фона на пълния контрол на правителството над медиите и значителните опити за манипулация", пише германският вестник.

 


"Загубата на власт от страна на ПСР в Западна Турция също е обрат, тъй като тамошните градове олицетворяват бъдещето на страната. Те представляват две трети от икономиката и привличат млади хора, които търсят работа", отбелязва "Франкфуртер рундшау".

"Катастрофалната икономическа ситуация бе главната причина, поради която Ердоган получи урок. Той я подцени", заключава вестникът.

Main Menu