Алчни хора, брей - как ги изяждат и изпиват тия 500 лева на месец?

13 Апр 2019 13:44

10-те процента плосък данък - дори и в държавата да не се краде - са минимална, оскъдна дажба за публичните политики на България. Да изброяваме ли - образование, здравеопазване, градоустройство, култура, регионално развитие, отбрана, гражданска сигурност...
Десятъкът - дори да не се краде, а се краде, много се краде - е оскъден принос за публичните политики на една държава, която иска да се развива и да догонва другите.

 

Ще кажете - бизнесът трябва да се развива, бизнесът трябва да догонва. Хубаво! Минимални данъци, най-ниски заплати в ЕС, достъп до най-големия пазар в света - този на ЕС... Какво още трябва да се направи за да е доволен бизнесът? Само едно нещо - да се намали данък корупция. Намаляването му ще увеличи и приноса към фиска. Бизнесът трябва да се ангажира с динамична програма за увеличаване заплащането на труда - друг начин за устойчиво и дългосрочно развитие няма.

 

Не може бизнесменът Х да лети с частния си самолет и любовницата си на вечеря със залез в Барселона, а да плаче, че работниците му са недоволни от 500 лева заплата. Алчни хора, брей - как ги изяждат и изпиват тия 500 лева на месец? Затова лидери на предприемачите вопият за внос на работна сила - за да могат да плащат по 350 лева на молдовци и украинци. Само че, и те не са глупави. Повъртят се месец два - и заминават към Виена... С трици маймуни не се ловят. 500 лева е заплата за робски труд - трябват пранги за да се работи "съвестно".

 

Така Европа не се достига. 10 на сто е средновековен данък - с него модерно развитие на публичната сфера и стратегии за национално развитие не могат да се осъществят. В България е време за откровен разговор за приоритетите на публичната, на обществената сфера. Хората трябва да знаят защо Ислямска държава пое отговорността за ремонта на Граф Игнатиев. Първо, защото много се краде. Второ, защото парите, които могат да се инвестират в добри проекти са малко. Може би за Граф Игнатиев не са малко. Но за култура са малко. За образование са малко. За здравеопазване са малко. За регионално развитие са малко. И се харчат неразумно - нерационално. Двата проблема вървят ръка за ръка.

Коментар на Огнян Минчев, фейсбук

 

Main Menu