Проф. Слатински: Ако така се вдигаше БВП, да строим само магистрали. Говорим си едно към гьотере

23 Апр 2019 19:41

 

”С построяването на ”Хемус” БВП ще се вдигне с поне 10-20%.” Ох, като математик за мен между 10 и 20 процента, когато става дума за БВП, както казват в Одеса, има две големи разлики. Още повече пък когато иде реч за една магистрала. То така ако се вдигаше БВП, да строим само магистрали и ще построим живота нов, ще задминем европейците и румънците дори.
А като перничанин ми иде да използвам типично нашенския израз: Така си ма'а!

 

Езикът на властта трябва да бъде ясен, точен, обоснован и верифицируем. Иначе се говори едно към гьотере, разтягат се локуми от типа "И деца ще ви направим!, хвърля се прах в очите на обществото, олеква самата власт и се чалгизира мисленето на хората по отношение на сериозните проблеми на държавата и нейната модернизация.

 

Но вече като българин мен ме интересуват не пунти-мари и шменти-капели, а далеч по-прозаични неща:

 

Кога ще бъде построена цялата "Хемус"?

 

Колко пари ще бъдат инвестирани в това строителство и как те се съотнасят към разходите за аналогични магистрали в други европейски, че и балкански държави?

 

Какво ще бъде качеството на построеното и няма ли да се случи като отсечката между София и Перник - да се напуква асфалтът, да се затварят тунели, да тръгват свлачища, периодично да се затваря едното платно?

 

Кой и как ще контролира строителството, сроковете, качеството, изразходваните средства и как ще се ограничат корупционните практики, неизменно свързани с всяко едно строителство в Отечеството ни любезно през последните години?

Проф. Николай Слатински, фейсбук

Main Menu