Каква полза имаме от успели, млади и интелигентни негодници?

25 Апр 2019 08:28

 

Регистрацията в ЦИК официално приключи, номерата на партиите са изтеглени и вече сме наясно какви са опциите за гласуване на предстоящите след около месец евроизбори. Традиционните партии, както и някои нови лица, предимно независими кандидати. Това не би било проблем, ако не станахме свидетели отново и на традиционните псевдоценности от страна на почти всички играчи на политическата сцена. И то в момент, в който е изключително очевидна нуждата от едно различно качество у хората, които се борят за гласовете на българина - морал. Истински, не псевдо.

От почти всички партийни лидери, които вече презентираха своя избор, разбрахме, че в тяхната листа има "успели, млади и интелигентни" хора. Без изключение. Тези базови папагалски повтаряни качества някои надградиха. Бойко Борисов каза, че в листата на ГЕРБ имало красиви хора. Валери Симеонов определи неговите избраници като патриоти прагматици. Волен Сидеров пък се похвали с чисти от политиката лица, което се оказа бошлаф. За листата на БСП, като за всичко в тази партия - или добро, или нищо, след като самият ѝ лидер отказа да поеме отговорност и да се идентифицира с тези кандидати за евродепутати.

Така и не чухме нито една истински съществена причина защо трябва да се гласува за съответните кандидати. Младостта им е даденост, успехът е въпрос на различни критерии за всеки човек, а интелигентността особено по нашите ширини е твърде спорно определимо понятие. Отново не чухме обаче най-важното качество.Защото преди да си успял или интелигентен, най-важното е да си чист. Особено, когато си говорим за политика по време на Страстната седмица. От нито една от партиите до този момент не чухме, че техните кандидати не лъжат, не крадат, не злоупотребяват с власт, не участват в далавери. Това показва, че или фокусът за важните неща вече е тотално изместен, или подобни качества не се изброяват, просто защото впоследствие не могат да се защитят. И то при положение, че предизборната кампания идва в разгара на "Апартаментгейт", когато хората имат огромна нужда да чуят, че някой прави заявка за достойно човешко поведение. И пиарите на партиите няма как да не знаят това. Но въпреки това не смеят да го обявят.

Единствено подобни сигнали идват от "Демократична България". Хората там просто излъчват различна енергия и имат очите да говорят свободно за морал. Сред тях не е нелепо да се говори за качества като почтеност, достойнство, безкористност и праведност. Тези хора наистина могат и искат да бъдат различни. Вече са длъжни да бъдат, след като са дали немалко сигнали в тази посока.

 

Предстои месец на предизборна кампания. Ще се наслушаме на приказки за бъдещето на Европа, които в по-голямата си част са неразбираеми за болшинството българи. Да, глобалните политически теми са важни, но всичко тръгва от елементарния човешки стремеж да си ляга с чиста съвест всяка вечер. Който чакаме да усетим и у политиците. Няма ли го това, всички дипломи губят смисъл. И не ни интересува, че Мария Габриел била красива, Елена Йончева активна, в Атака са диви млади русофили, а ВМРО мразят джендър-идеологията. Напротив, това отвращава, защото не е е същественото и за пореден път фокусът се измества. Независимо за каква политическа позиция става въпрос и колко зависи от нея, то най-важни са човешките качества, след които идва всичко останало. Крайно време е дебатът да бъде изместен към това. И партиите да го разберат. Явно не и този път.

 

Коментар на Васил Хаджийски, fakti.bg

Main Menu