The Economist: Скандал с апартамент спъва управляващите в България

14 Май 2019 19:49

Почти два месеца след началото на така наречения ”Апартгейт”, изданието The Economist публикува статия, фокусирана върху скандал с апартамент, свързан с управляващите в България. Описани са детайли от сградата ”Летера” и имотната сделка с апартамента на Цветан Цветанов в нея. Изрично се посочва, че той е подал оставка от НС, но ръководи предизборния щаб на управляващата партия.Популярността на управляващата партия ГЕРБ е пострадала в резултат на скандала", отбелязва The Economist. Ето какво пише още в текста, преводът е на Фрог нюз.

Малцина, минаващи покрай Летера, нова луксозна жилищна сграда в София, могат да прочетат текстовете, изписани на фасадата й. Те са изписани на глаголицата, която е средновековна църковна писменост. Това е част от естетиката на сградата, което я прави един вид религиозно-националистичен елитаризъм. Рекламният клип на уебсайта за сградата е символична почит към ранното славянско християнство, в който участват монаси с качулки в мъглата. Над входа на сградата е 91-ият псалом, който предлага защита на праведните от враговете им и гласи: „Който обитава в тайното място на Всевишния, пребъдва в сянката на Всемогъщия.”

 

Цветан Цветанов, собственикът на мансардата на Летера, може да пожелае да живее в още по-тайно място. В края на март за Цветанов, вторият в йерархията на управляващата партия ГЕРБ, бе разкрито, че е получил апартамента си в сложна сделка, на цена около 250 000 евро (280 000 долара), което е приблизително една четвърт от реалната цена. Той отрича всякакви нарушения, но подаде оставка като лидер на парламентарната група на ГЕРБ, но все още е председател на щаба за предизборната кампания на партията.

Main Menu