САЩ готвят сурови санкции срещу Турция заради С-400, има ли Анкара полезен ход?

19 Юни 2019 12:59

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда възможността за налагане на ограничения в отношенията с Турция в отговор на плановете на Анкара да купи от Русия зенитно-ракетни системи С-400, съобщи ТАСС, като цитира Блумбърг.

Най-сериозният пакет ограничителни мерки се обсъжда между членовете на Съвета по национална сигурност на САЩ, Държавния департамент и Министерството на финансите и "ще нанесе вреди на турската икономика, която и без това преживява сложни времена", съобщава Блумбърг, като се позовава на три неназовани източника, запознати със ситуацията.

Съединените щати неколкократно заявиха, че С-400 не са съвместими със системите на НАТО и предупредиха за санкции и други последици, ако батареите бъдат доставени на Турция. Във Вашингтон решиха дори да отменят продажбата на Турция на изтребителите Ф-35, ако купи руските ракетни системи.

В информацията на Блумбърг се казва, че най-голяма подкрепа има вариантът за налагане на санкции по приетия през 2017 г. закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA) срещу ключови предприятия от отбранителната промишленост, които си сътрудничат с руски компании. Планираните санкции ще отрежат достъпа на турските предприятия до финансовата система на САЩ, което ще направи невъзможно за Анкара да купува елементи американско производство, а също така да продава продукцията си на територията на САЩ.

Какви са сроковете за доставка и за санкции

Ердоган заяви вчера, че страната му ще получи руските зенитно-ракетни комплекси С-400 "много скоро", след като казал на руските си колега Владимир Путин, че "няма връщане назад" в сделката, която обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 16 юни Ердоган обяви, че очаква първите зенитно-ракетни комплекси С-400 да пристигнат в Турция в първата половина на юли, съобщи турската частна телевизия НТВ.

По данните на Блумбърг американските санкции може да влязат в сила в началото на юли, когато Турция ще започне да получава от Русия комплексите С-400. Президентът Тръмп обаче, пише Блумбърг, не планира да обяви тези мерки до срещата на Г-20 в Осака в края на юни, където е възможно да има среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Как още ще накажат САЩ Турция

По-рано този месец и.д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан изпрати писмо до турския си колега Хулуси Акар, с което предупреди Турция, че ще бъде изключена от програмата за изтребителите Ф-35, ако не отстъпи от плановете си да разположи на своя територия руски системи С-400.

В отговор на писмото министърът на отбраната на Турция подчерта важността на взаимното уважение и приятелство, базирано на диалог, за да бъдат намерени решения на проблемите. Турското министерство на отбраната посочи, че писмото предизвиква неудобство със стила си, а подходът не е в духа на съюзническите отношения, съобщава Анадолската агенция.

В телефонен разговор след изпращането на писмото, Хулуси Акар и Патрик Шанахан се договориха да разговарят на следващата среща на НАТО в Брюксел идната седмица.

Но днес президентът Доналд Тръмп съобщи, че Шанахан оттегля номинацията си да оглави Пентагона. В Туитър президентът го похвали, като написа, че Шанахан е свършил "чудесна работа", но ще се оттегли, "за да посвети повече време на семейството си", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп добави, че министърът на сухопътните сили Марк Еспър ще бъде новият и.д. министър на отбраната. Вероятно той ще продължи тежкия разговор с Акар.

Междувременно върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, цитиран от Ройтерс, заяви вчера, че отношенията между армиите на САЩ и Турция остават "категорично положителни", информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Защо всъщност САЩ са против

Не искаме да разполагаме на едно и също място С-400 и Ф-35, категоричен бе ген. Уолтърс по време на традиционното авиошоу край Париж.

САЩ твърдят, че ако системите С-400 бъдат разположени в Турция, секретните технологии на Ф-35 и конфиденциалните данни, свързани с тях, може да попаднат в ръцете на Русия.

Главната причина (за недоволството на САЩ) обаче е следната: купуването на руските ракети се оценява като промяна на стратегическата ориентация на Турция.

Има ли полезен ход Турция

При тези условия Турция в рамките на около два месеца ще трябва да вземе изключително важно решение. Или тя няма да се откаже от споразумението за ракетите и ще рискува кризата със САЩ да се задълбочи, или ще направи стъпки назад, но този път ще трябва да се сблъска с реакцията на Русия, с която тясно си сътрудничи в много сфери, отбеляза на 11 юни Дженк Башламъш в "Медия Гюнлюгю", цитиран от БТА.

Що се отнася до опитите за намиране на "златна среда", като купуване на С-400 без използването им или изпращане на С-400 в друга страна, засега е неизвестно как САЩ или Русия ще се отнесат към това.

Има още един слабо вероятен вариант: Русия може да хвърли на Турция "спасителен пояс", като отложи или отмени доставката на ракетите, но разбира се да го направи при условие, че бъде платена много висока цена, заключава Башламъш.

Main Menu