Печат на тази страница

DW: За какво беше театрото на ГЕРБ и ДПС?

25 Юни 2019 07:55

Накрая ще излезе, че плаващото мнозинство ГЕРБ & ДПС е най-принципното по отношение на партийното финансиране. Хем иска да спази „народната воля“ за субсидия от левче, хем не му дават. Хем иска да станат явни “обръчите” на партиите, хем не му позволяват.

Как започна всичко? ГЕРБ предложи 1 лев субсидия, а ДПС - нула и да падне забраната за финансиране от бизнеса. В следващите три седмици те получиха необходимото - чуха гласовете на 2,5 милиона българи, поискали субсидия от лев на референдума на Слави Трифонов през 2016 г.; поставиха на колене опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, предизвиквайки я да ги обвини в нечисти договорки, нечестни удари преди местните избори и атентат срещу демокрацията. Но понеже са диалогични, милеят за демокрацията и за политическия плурализъм, няма да го направят. Просто показват, при това - с доводите на противниците си - колко несъстоятелно и кощунствено е да се премахне държавното финансиране и да се хвърлят горките партии в лапите на тия зверове, олигарсите, които само това и чакат.

Представлението върви в седмиците след евроизборите и ще приключи тази седмица - след коалиционния съвет, насрочен за вторник, 25 юни. По БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов допусна, че в резултат на консултациите, „вероятно би могло да възникне и модификация на това становище (1 лев за един действителен глас, получен на избори - бел. а.), но проблемът стои“.

 

Театър без последствия?

След като театрото приключи, трудно ще се намери политическа сила, която да повдигне отново темата за правилата на партийното финансиране. Партийните субсидии вероятно ще останат на сегашното си ниво, в краен случай малко под него. Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, вече обяви, че Движението държи на цената от 11 лева за действителен глас. Излиза, че досегашното им поведение е било камуфлаж - всъщност искали да покажат, че не бива да се намалява субсидията, предлагайки обаче точно това. Тоест - ДПС играе като антагонист на протагониста ГЕРБ. Така ГЕРБ ще имат още един аргумент, за да не се случи намаляването на партийните субсидии - партньорът от плаващото мнозинство вече се е отказал.

Разбира се, в управляващата партия бяха наясно, че темата за субсидиите и предложението за орязване ще разгневи партньорите им в коалицията, особено НФСБ и “Атака”, които не са така имотни като ВМРО. Неслучайно предложението за лев субсидия, прието от парламентарната бюджетна комисия, не влезе в пленарна зала за окончателно гласуване миналия петък. Намери се причина, чиято формалност беше лесна за разгадаване - комисията не успяла да подготви навреме доклада. Трудно за вярване предвид прецизната ѝ председателка Менда Стоянова (ГЕРБ); лесно за догаждане, че партньорите от “Обединени патриоти” са недоволни. И ето че заради това недоволство чак от Брюксел премиерът Бойко Борисов свири сбор на коалиционния съвет.

В този формат управляващите партньори не са се събирали от февруари, когато обсъждаха заздравяване на дисциплината и осигуряване на кворума в парламента, след като БСП напусна. Дори “Апартаментгейт” и последвалите оставки не предизвикаха коалиционен съвет, но сега май ГЕРБ и “Обединени патриоти” се канят да ни представят как потушават напрежението, след като по-големият отстъпи. Някак пропуснахме в триседмичните дискусии по темата, че ДПС, които настояваха за американски тип отворено финансиране на политическата система, така и не представиха такава концепция. Вече се досещаме за обяснението - не са го мислели в действителност, на ужким е било, по принуда. Едва ли ГЕРБ искат избирателите им да знаят какви благодеяния ще направят строителните фирми – дали бизнесменът Георги Гергов дава повече на БСП, или на управляващите; дали председателят на Минно-геоложката камара Николай Вълканов освен оня хонорар от над милион за председателя Ахмед Доган спонсорира и ДПС.

 

Ерзац дискусиите за партийните субсидии от последните седмици скриват голямата тема: защо и сега има олигархични зависимости, при положение, че в момента партиите се финансират с парите на данъкоплатците? И как да престанат тези зависимости, или поне ограничени до санитарен за обществото минимум? Вместо изхвърлянията за един лев или нулева субсидия, можеше да се предложат различни други варианти за здравословно намаляване. Все пак, откакто са въведени преди 17 години, парите за партиите са увеличавани няколко пъти от парламента - Тройната коалиция ги вдигна на 5% от минималната работна заплата за глас, първият кабинет на Борисов наложи друга формула, която ги оцени на 12 лева, впоследствие намалени на днешните 11 лева. Но вместо разумни предложения, ГЕРБ и ДПС стресираха партийните централи, отваряйки чувствителната тема за парите.

Предстоят важни гласувания

В парламента предстоят важни гласувания по сделката за американските изтребители F-16: актуализация на бюджет 2019, за да се извади сумата от резерва и да се платят накуп, и одобрение на междуправителствения договор между САЩ и България за закупуването им. Именно ДПС бяха политическата сила, оказала съществена подкрепа през януари т.г., когато парламентът даде мандат за преговори с американското правителство за сделката. А партньорите от коалицията не са единодушни за покупката. Тоягата и морковът са изпитан метод за въздействие.

Но ДПС едва ли очаква само намаление на ДДС за книги и учебници срещу участието си в плаващото мнозинство с ГЕРБ. В парламента предстоят и други сериозни теми. По подкрепата им ще ги познаем.

 

Текстът на Емилия Милчева  е публикуван в "Дойче веле".

Main Menu