Просто ни писна

08 Юли 2019 19:49

Просто ни писна

Тези дни се нагледахме и начетохме за пустите плажове по нашето Черноморие, за опашките на границите с южната ни съседка Гърция, за неудовлетворителността на българите от Черно море.

Предъвквана тема е вече Гърция за читателите, но винаги има какво още да се каже по нея.

От няколко години задължително ходим до Гърция, дори и за съвсем кратък период. Обслужването, условията, чистотата, спазването на елементарни правила и закони няма как да не привличат туристи. Миналата седмица се разходихме до Неа Перамос, един от най - популярните за българите плажове на Бяло море. Били сме и на Халкидики, в Аспровалта, в Неа Врасна, по - близките до България. Отиваш, избираш си шезлонг, сядаш, нагласяш се удобно, поръчваш си едно фрапе/кока - кола/бира и избраното пространство е твое за цял ден. Ако сте по - голяма група хора, някой от персонала ще ви посрещне и ще ви предложи къде да се настаните, за да е удобно и за вас, и за другите посетители. Отпадъци по пясъка не се хвърлят, всеки внимава къде стъпва, за да не наруши пространството на другия. Едва ли има необходимост да убеждаваме читателите, които са били по гръцките плажове, че там е чисто, спокойно, приветливо и изобщо не е толкова скъпо. Все пак "сянката" и шезлонга се заплащат с консумация, не струват 70 лв. като на атрактивен български плаж заради...стар концесионен договор.

Миналото лято няколко дни прекарахме на плаж "Градина", до курорта Черноморец. 25 лв. ни струваха два шезлонга + един чадър, а цените на кафето и водата (която в Гърция ти носят като добавка към кафето) бяха горе - долу като по Италианската ривиера. Сигурно тази година заветните шезлонг и чадър са около 30 - 35 лв. Цялостната обстановка на някога един от най - хубавите български плажове можеше да се определи с една дума: "потрес". Свободните зони - отзад, почти в неорязаните храсти; шезлонг до шезлонг, редица на топлата кухня все едно сме на ГКПП Кулата; басовете на музиката от съседните барове си бяха спретнали луда надпревара, а около тях странно се поклащаха хора, неспали минимум две нощи... Страхотна почивка, нали?

Бетонните скелети на недостроени "гранд" хотели допълват общата картина на българското Черноморие. Протестите срещу масовото застрояване по морето така и не постигнаха нищо. Празни обещания от институциите и до там. А те не са от вчера, да си припомним например филма "Бетонни градини - Слънчев бряг" от 2009 г. Тогава шестнадесет организации от сферата на туризма скочиха срещу излъчването и авторката Генка Шикерова. Само в началото на тази година гръмнаха няколко скандала с презастрояването - Алепу, къмпингите "Арапя", "Градина" и "Смокиня", като за последния имаше официални обвинения от прокуратурата заради унищожените дюни. Е, унищожихте дюните, но кой сега ще ви върне туристите? Министерството, може би, чиято ръководителка стана за смях в социалните мрежи, където народният фолклор й направи колаж как обикаля плажовете с кофичка и лопатка. Ако не беше трагично, щеше да е смешно.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не знам с какво ще бъде запомнена в туристическия бранш, но със сигурност ще остави следа в нивото на българската политика с... воаяжите в Холивуд. Онзи ден свикала спешна среща на турситическия бранш, след като Фейсбук завря от снимки на касови бележки за 40 и 70 лв. чадър и шезлонг, 11 лв. минерална вода и около 9 лв. пърленка. Хотелиерите и концесионерите поискали от Ангелкова да се опрости втората концесионна такса и така щели да поевтинеят чадърите. Самата министърка обясняваше миналата година, че по българските плажове ще стане като по гръцките - сянка срещу консумация. Вече едва ли дори това, макар и чист популизъм, защото не се е случило, би върнало хората на българското море.

Официалната информация за спадът на туристи от предварителните анализи на Министерството е 3% спрямо миналата година. Според данни на Института за анализи и оценки в туризма спадът е 6%. Има разлика в посочените данни, а каква ли би била тя, ако се сравнят 2015 например и днес. Ами, излиза около 30% спад на летния туризъм. И това ще бъде така, докато цари хаос и няма подкрепяща, стимулираща държавна политика за сектора.

По-горе споменахме ГКПП Кулата и тук е моментът за две думи за километричните задръствания от последната седмица. Категорично няма логика граничния пункт между две държави - членки на Европейския съюз да е в такова състояние и да се стои в редица повече от два часа. Имало много голям трафик, обявиха от отговорните институции. Със сигурност и това е причина. Има обаче и нови правила за проверка на непълнолетни лица, и не само. Вече хората слизат от колите и ходят на гишето да им се проверят документите, не като преди само ги показват от прозореца на автомобила; непълнолетни лица пък трябва също да слизат с родителите си или с единия родител + пълномощното от другия.

Това е наложено съвсем наскоро, няма официализирана заповед. Въпросната мярка е по - основна причина от големия трафик за забавянето по границите.

Е, на нас българите вече ни писна. Писна ни от погазени разпоредби и създадени нови такива, които само ни усложняват дневния ред; писна ни от бетонните плажове и необосновано високите цени; писна ни от въпиющата некомпетентност в управлението на този толкова важен за икономиката отрасъл - туризма. И ни писна най - вече от абсолютната нелогичност, както на съотношението цена - качество, така и от посредствената политика в (не)защита на нашите собствени български интереси.

Коментар на Милена Милошева, news.bg

Main Menu