Родопчанката с най-мощния глас на планетата – как планината ражда магия

12 Авг 2019 08:21

Гласът й е звучал на много места по света - Йордания, Петра, на свещения храм Тара в Ирландия. И който веднъж го е чул, не го забравя. Българката Смиляна Захариева влезе в Гинес като "най-мощния глас на планетата", напомня Дойче веле.

На 27 септември 2018 година пловдивчанката Смиляна Захариева постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 разстояние. Указанията на Гинес са стриктни, те включват редица параметри - точен вид и марка на уреда за измерване на силата на гласа, разстояние, височина, калибровка на шумомера. Експериментът се провежда пред медия, която заснема всичко без прекъсване. И става така, че рекордът е поставен, а името на Смиляна Захариева е вписано през юни тази година в книгата на Гинес. Впрочем при точно изчисляване на силата на гласа се използва формула, която отчита разстоянието и височината на източника - когато тя се приложи, става ясно, че от устата на Смиляна гласът излиза с мощност 143.8 децибела. Само за сравнение - 120 децибела е шумът в дискотека, излитащ самолет стига 150 децибела, а удар на парен чук звучи със 120 децибела.

В обикновен разговор не може да се разбере силата на гласа на Смиляна, но когато тя запее, хората замират. Мнозина плачат. Това е магията на родопската песен, а някъде в нея се корени и магията на непобедимия на цялата планета глас.

Да пееш не с една, а със 101 гайди

Смиляна е завършила Националното училище за фолклор в Широка лъка в клас за родопско пеене, нейният глас е подбран и школуван да изпълнява точно този вид народна музика, която се отличава от всички други в страната с необикновената си мощ. Поне две са причините за това, а те обясняват и рекорда - в Родопите хората живеят в разпокъсани махали, за да се чуят, гласът им трябва да е силен. И втората, по-логична причина - песните се изпълняват със съпровод от каба гайда, а това е инструмент, който не може да свири тихо, така че певците трябва да имат силен глас. Година преди да се реши да кандидатства за рекорд на Гинес Смиляна Захариева пее на сцената на Античния театър в Пловдив не с една, а със 101 каба гайди...След като покорява това препятствие, тя предприема първите стъпки към рекорда.

"Бях певица, обикаляхме по турнета, нямаше ни по цели месеци, обяснява Смиляна. Когато веднъж се върнах от поредното турне, двегодишната ми дъщеря не ме позна. Тогава казах - край." След 20 години работа в туристическата сфера, днес Смиляна Захариева се връща към музиката, но това не става изведнъж и лесно.

Глас, който да се чуе и отвъд планината

Изградила своята душевност на базата на родопската песен, тя търси днес нови приложения на този необикновен лад, който може дори да лекува. Смиляна развива своите познания и умения в сферата на музикотерапията и е подкрепена от редица изследвания, доказващи лечебното влияние на родопските песни върху аурата на човека. Разработва своя система от десет родопски чана с различно звучене и вече прилага резултатите си.

Най-силният глас на планетата е звучал на различни места по света - все импровизирано, сред хора, които и не подозират, но няма да забравят преживяването. Смиляна е запявала някои от легендарните родопски песни като "Излел е Дельо хайдутин", с която поставя рекорда, или "Девойко, мари, хубава", " Рипни, Калинке" на места като Петра, Йордания, в пустинята при бербери, на свещения хълм Тара в Ирландия.

На тазгодишния Национален гайдарски събор в село Гела, тя запя под съпровод на гайда на поляната малко след проливния дъжд. Неочаквано и внезапно екна гласът, който извади хората от навесите и палатките и ги събра. Тази година съборът бе посветен на стогодишнината от рождението на легендарния гайдар бай Дафо Трендафилов, а Смиляна Захариева е единствената певица, която има диск с него отпреди години. Така традицията продължава и прехвърля вечната планина, за да се чуе и далеч от нея.

Main Menu