Илиян Василев: Домусчиев, Пеевски и Борисов работят в синхрон срещу Божков

21 Ян 2020 12:15

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, коментира една от актуалните теми в страната ни напоследък - случващото се с Националната лотария. Припомняме - срещу бизнеса на Васил Божков първо започна атака от Цветомир Найденов, един от собствениците на компанията за онлайн залози и казино игри efbet. Обвинението беше за неплатени данъци в размер на 250 милиона лева. Те са проспани през последните пет години от Държавната комисия по хазарта, а сега изведнъж се мобилизираха както редица медии, така и финансовият министър Владислав Горанов, а бившият вицепремиер Валери Симеонов дори готви закон с който се национализира лотарията. Това от своя страна ще рефлектира върху футболния "Левски", чийто собственик е Васил Божков и феновете на тима искат среща с премиера Бойко Борисов.

Ето как обяснява случващото се Илиян Василев във фейсбук, който следи експертно процесите в държавата:

"Вън от съмнение е, че Васил Божков този път е в трудно положение. Схемата е позната до болка. Бизнесът му зависи от държавата и милиардите му са функция на нейното благожелание. Както е милиардер, така и утре може да се окаже милионер. Беше ясно, че хората от "Ефбет" са получили "кураж" отвън за да се опълчат срещу него. Елементарно е да се досетим - след толкова години "мълчание" и подчинение, изведнъж революционери.

Няма съмнение, че тандемът Домусчиев - Пеевски работят в синхрон и този път са включили и прокуратурата, и Борисов. Шансовете на Божков не са големи, още повече, че е закъснял в медийната си контракампания и изобщо с контрамерките. Много години в безгрижие са отслабили рефлексите му.

Ходът му със срещата с фенклуба на Левски е слаб. Издава слабост, оплаква се, че Борисов не му вдигал, с която ясно показва, че е в молеща, неизгодна позиция. Феновете логично, преди да тръгнат с лошо, да опитат с добро. Защото Борисов никога няма да остави "Левски" без финансиране. Нали той сам натика Божков да финансира "сините".

Схемата с "национализацията", обаче, не е толкова лесна за реализиране. Божков може да ги съди и у нас, и в чужбина. Може и да финансира падането на Борисов от власт, особено сега, когато с нещата са "на кантар". Затова очаквайте по-груби действия от Прокуратурата, за да "омекне" Божков и да не "пърха" много.

Всичко е игра на нерви. Не и никак сигурно дали изобщо проектозакона на Симеонов ще бъде приет, или ако бъде приет колко дълго ще действа. Този свободен кешов поток е "сол от солта" на модела на това управление. Парите са необходими на всеки управляващ - и да управлява чрез тях и да се облагодетелства от тях.

Божков има доста ходове, но времето за повечето от тях мина. Пък и малцина са онези, които ще проявят симпатия към него. Това им е проблемът на повечето олигарси - мислят си, че доброто време е вечно и че веднъж станали богати, винаги ще бъдат богати.

Main Menu