Печат на тази страница

Пазят ли маските от Covid-19?

09 Мар 2020 17:36

Британският в. "Гардиан" коментира някои от най-често срещаните твърдения за новия Covid-19, за които много специалисти са на разнопосочни мнения.

Твърдение 1: Маските не действат

Носенето на хирургическа маска за лице определено не дава твърда гаранция срещу разболяване. Причината е, че вирусът може да проникне през очите, а дребните частици, известни като аерозоли, минават през маските. Маските обаче са ефективна преграда срещу микроскопичните капки, отделяни например при кихане и кашляне - а това е най-често срещаният път, през който вирусът попада в организма. Според едно проучване хората, носещи маски, са около пет пъти по-защитени. Според други нивото на защита не е чак толкова високо.

Ако знаете, че ще имате контакт със заразен човек, маската намалява шанса болестта да се предаде на вас. Ако проявите симптоми на коронавирус или бъдете диагностицирани с такъв, носенето на маска предпазва останалите. Така че маските са от съществено значение за здравните специалисти и социалните работници, чиято работа изисква контакт със заразени. Препоръчват се и за семействата на хора, в които има болен от Covid-19. В идеалния случай маска трябва да носи и болният, и грижещите се за него.

От маските обаче няма особена полза, ако просто се разхождате в града или се возите в автобус. Затова презапасяването е излишно.

 

Твърдение 2: Вирусът мутира в по-смъртоносен щам

Всички вируси натрупват мутации с времето и Covid-19 не е изключение. Доколко различните щамове ще се разпространят, зависи от естествения отбор - той определя като най-издръжливи версиите, които могат да се предават бързо и да се възпроизвеждат ефективно в тялото. Това не означава непременно, че ще оцелеят щамовете, които са най-опасни за човешкото здраве. Щамовете, които най-бързо водят до фатален изход или разболяват най-тежко, може да са по-трудни за предаване.

Генетичен анализ, проведен от учени в Китай върху 103 проби от вируса, извлечени от пациенти в Утан и други градове, стига до заключението, че още в началния етап на разпространение на вируса са се появили два щамa - наречени L и S. Щамът L е по-разпространен от S-щама - в съотношение 70:30. S-щамът се смята за първичния. Екипът от учени предполага, че щамът L е по-агресивен - или се предава по-лесно или по-бързо се размножава в тялото. На този етап тази теория е само предположение.

Твърдение 3: Не е по-опасно от сезонния грип

Много пациенти с Covid-19 няма да почувстват по-тежко неразположение, отколкото при сезонен грип. Но профилът на заболяването от новия коронавирус, включително нивото на смъртност, е много по-сериозен. Първоначално при избухване на непознато заболяване нивото на смъртност може да бъде надценено, ако не са взети предвид по-леките случаи. Но миналата седмица Световната здравна организация обяви, че случаят с Covid-19 не е такъв. Брус Ейлуорд, който водеше международна мисия за проучването на новия коронавирус в Китай, коментира, че доказателствата сочат, че не виждаме само върха на айсберга. Ако допълнителните изследвания го потвърдят, това може да означава смъртност около 1%. Което прави Covid-19 десет пъти по-смъртоносен от сезонния грип. Смята се, че последният убива между 290 000 и 650 000 души в света годишно.

Твърдение 4: Вирусът убива само много възрастни хора, затова младите да не се притесняват

Повечето хора, които не са в напреднала възраст и нямат придружаващи тежки заболявания, няма да се разболеят критично от Covid-19. Въпреки това болестта е по-вероятно да причини по-сериозни респираторни симптоми отколкото сезонния грип. Има групи в риск - здравните работници, например, са по-уязвими, тъй като са по-изложени на вируса. Мерките, които предприемат младите и здрави хора - като докладване на неразположения и следване на инструкциите за карантина, имат важна роля за защитата на по-уязвимите и определянето на траекторията на епидемията.

Твърдение 5: Трябва да прекараш 10 минути с болен, за да се заразиш

При грипа болничните указания определят като рисково стоенето за над 10 минути на по-малко от 180 сантиметра разстояние от човек, който киха или кашля.

Възможно е обаче човек да се зарази и за по-кратко време, както и да се зарази от инфектирана повърхност, макар това да е по-рядко срещаният път за предаване.

Твърдение 6: До няколко месеца може да има ваксина

Учените скоростно започнаха да разработват ваксина срещу новия коронавирус, подпомогнати от ранно откритата генетична последователност от китайските си колеги. Разработването на действаща ваксина продължава с ускорени темпове. Няколко екипа в момента тестват препарат върху животни. Трябва обаче да се има предвид, че за да бъде пусната за продажба, ваксината трябва да премине продължителни изпитания - това е изключително важно, за да бъдат проследени страничните ефекти. Ако допуснем, че ваксината стигне до търговската мрежа в рамките на година от избухването на заразата, това би бил много бърз успех.

Твърдение 7: Ако бъде обявена пандемия, значи няма какво повече да направим да спрем заразата

Пандемията означава разпространение на нова зараза в целия свят - но няма точен праг на заразените, при който да се обявява такава. На практика, предприеманите мерки не се влияят от това дали има или няма обявена пандемия. Мерките за задържане на разпространението на болестта са насочени не само в посока елиминирането ѝ. Забавянето на избухването на нови огнища и намаляването на болните в пика са също от ключово значение, за да могат здравните системи да поемат увеличения поток от пациенти. 

Източник: The Guardian

превод: Offnews.bg

Main Menu