Прекратете тази лудост веднага, вредите преди всичко на себе си!

13 Мар 2020 19:24

Паническото презапасяване трябва да спре веднага, ако не искаме цените да скочат, нуждаещите се да останат без това, което им е необходимо, а останалите - да хвърлят в боклука излишни продукти.

Опитът на страните в извънредно положение заради новия коронавирус е категоричен - безогледното презапасяване вреди на всички участници във веригата. Българи от най-поразената зона на Европа - Италия, предупредиха днес, че атаката на магазините продължава между 1 и 2 седмици и утихва по естествени причини. Към края на периода хората разбират, че светът и без това произвежда повече продоволствие от това, което консумираме. Без храна няма да останем.

Безогледно харчене по инстинкт при свиваща се икономика отваря финансов дисбаланс, създаден от нас за нас. В края на втората седмица всички сме по-бедни - и клиентите, защото купуваме каквото не можем да потребим, и търговските вериги - заради нестабилността на пазара. Не забравяйте - коронавирусът не жали сития!

Глупавият жали за това, което няма - и го прави цял живот. Умният цени това, което има.

А ние разполагаме с безценния опит на италианците, които вече минаха по този път. Днес в цяла Ломбардия рафтовете вече са заредени, а хората дисциплинирано чакат реда си пред входовете, на здравословния метър разстояние един от друг. Без да разговарят помежду си, за да не се излагат на опасност от зараза.

И ние ще стигнем дотам. Но необходимо ли е да страдаме преди това?

Коментар на Дир.бг

Main Menu