КОРОНАВИРУСЪТ:  ЧУКЪТ И  ТАНЦЪТ

22 Мар 2020 14:18

Как биха изглеждали следващите 18 месеца, ако лидерите ни откупят време

От Томас Пуейо

Резюме: Твърдите мерки срещу коронавируса, направени  днес би трябвало да продължат само няколко седмици, след което не трябва да има големи пикове на заразата и всичко това може да се случи с разумни разходи за обществото, като се спасят и милиони животи по пътя. Ако не предприемем тези мерки сега, десетки милиони ще бъдат заразени, а много от тях ще умрат, заедно с други, който в същото време ще се нуждаят от интензивни грижи, защото здравната ни система ще се срине.

В рамките на една седмица страните по света преминаха от: „ Това е коронавирус и не е голяма работа “ до обявяването на извънредно положение. И все пак много страни все още не го правят. Защо?

Всяка държава задава един и същ въпрос: Какво трябва да се направи? Отговорът обаче, не е очевиден.

Някои държави, като Франция, Испания или Филипините, вече правят тежки блокади. Други, като САЩ, Великобритания, Швейцария или Холандия, се по-колебливи, впускайки се в мерки за социално дистанциране.

Ето какво ще разгледаме днес, отново чрез много диаграми, данни и модели изведени от различни източници:

  1. Каква е настоящата ситуация?
  2.  Какви възможности имаме?
  3. Какво е важното сега: време.
  4. Как изглежда една добра стратегия за борба с коронавируса?
  5.  Как да трябва да разсъждаваме за икономическите и социални ефекти?

Статията би следвало да доведе до заключения, затова че:

Здравната ни система вече се руши. Държавите имат два варианта: или сега да се борят със заразата макар и трудно, или да преминат през  масова епидемия. Ако изберат епидемията, стотици хиляди ще загинат. В някои страни дори милиони. Това обаче, може да не елиминира по-нататъшните вълни от инфекции. Ако започнем да се борим сега, ще ограничим смъртта. Ще облекчим нашата здравна система. Ще се подготвим по-добре. Ще се научим. Никога, поне досега в човешката история, не ни се е налагало да се е учим толкова бързо за нещо. Никога. Трябва да се научим, защото наистина знаем изключително малко за този вирус. Това, за което говоря ще доведе до нещо жизнено  важно: откупване на време.

Ако решим да се борим твърдо, битката ще бъде сериозна, но после все по-лека и лека. Ще бъдем заключени в продължение на седмици, а не месеци. После ще си върнем повечето свободи.  Възможно е това, което сме свикнали да не се върне веднага. Но накрая, ще се върнем към нормалното. И можем да го направим, мислейки за икономиката.

Нека да го направим.

  1. 1. Какво е положението?

Миналата седмица показах тази крива:

g1

Тя показва случаите на коронавирус в целия свят извън Китай. Могат да се различат само Италия, Иран и Южна Корея.  Достатъчно е да увеличите мащаба в долния десен ъгъл, за да видите развитието в страните, при които нещата се случват все по-бързо. По мое мнение повечето криви скоро ще се присъединят останалите три.

Нека видим какво се е случило оттогава.

g2

Както беше предвидено, броят на случаите буквално е експлодирал в десетки страни. Поради това бях принуден да покажа само страните с над 1000 случая. Няколко са нещата, които трябва да бъдат отбелязани:

  • · Испания, Германия, Франция и САЩ имат повече случаи, отколкото Италия, когато препоръча пълната блокада.
  • · Други 16 страни имат повече случаи днес отколкото Хубей, когато започна с блокадата: Япония, Малайзия, Канада, Португалия, Австралия, Чехия, Бразилия и Катар имат повече от Хубей, но под 1000 случая. Швейцария, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Холандия и Дания имат над 1000 случая.

Забелязвате ли нещо странно в този списък от държави? Извън Китай и Иран, които са претърпели масово заразяване и Бразилия и Малайзия, всяка една държава в този списък е сред най-богатите в света.

Мислите ли, че този вирус е насочен към богатите страни? Или е по-вероятно, богатите държави да успяват по-добре да го диагностицират?

Малко вероятно е по-бедните страни да не се сблъскат с вируса. Топлото и влажно време вероятно помагат , но само по себе си не предотвратяват епидемията - в противен случай в Сингапур, Малайзия или Бразилия нямаше да имат огнища на заразяване.

Най-вероятните интерпретации са, че на коронавирусът му е отнело повече време, за да достигне до тези страни, защото те са по-малко свързани с останалия свят, или пък вече е там, но те не са успели да въведат достатъчно бързо тестове за откриването му.

Така или иначе, ако това е вярно, то означава, че повечето страни няма да избегнат коронавируса. Въпрос на време е при тях също да се появят огнищата и да им се наложи да предприемат мерки.

Какви мерки могат да предприемат различните държави?

 

  1. 2. Какви са нашите възможности?

От миналата седмица разговорът се промени съществено и много страни взеха такива мерки. Ето някои от най-впечатляващите примери:

Мерките в Испания и Франция

В едната крайност имаме Испания и Франция. Това е списъкът от мерките на Испания:

В четвъртък, 12 март, президентът отхвърля съмненията  на всички, които смятат, че испанските власти подценяват заплахата. В петък бе обявено извънредно положение. В събота бяха взети следните мерки:

  • · Хората не могат да напускат дома си, освен по жизнено важни причини: хранителни стоки, работа, аптека, болница, банка или застрахователна компания (в краен случай).
  • · Специфична забрана да се извеждат децата на разходка или да се виждате с приятели или семейството (освен, когато се грижите за хора, които се нуждаят от помощ, но с условия относно хигиената и физическо разстояние).
  • · Всички барове и ресторанти са затворени. Допуска се само храната за вкъщи.
  • · Всички центрове за забавления са затворени: спорт, филми, музеи, тържества...
  • · На сватба не може да присъстват гости. Погребенията не могат да имат повече от шепа хора.
  • · Масовият транспорт засега остава отворен.

В понеделник сухопътните граници бяха затворени.

Някои хора разглеждаха това, като тежък списък от мерки. Едни протягаха ръце от възторг, други плачеха от отчаяние. Тази статия ще се опита да опише какъв е балансът между тях и дори да в известна степен да съгласува тези чувства.

Списъкът от мерките във Франция е подобен, само че на французите им отне повече време, поради което сега се налага, мерките да са по агресивни. Например, наемите, данъците и комуналните услуги се спират за малкия бизнес.

Мерките в САЩ и Великобритания

САЩ и Обединеното кралство, както и страни като Швейцария или Холандия, се забавиха с мерките. Ето времевата им линия при САЩ:

  • · Сряда 11 март: забрани за пътувания.+
  • · Петък: Обявено е национално извънредно положение. Все още няма мерки за социално дистанциране.
  • · Понеделник: правителството призовава обществеността да избягва ресторанти или барове и да не присъства на събития с повече от 10 души. Счита се, че никакви мерки за социално дистанциране не са приложими. Последното разбира се е само предложение.

Много държави и отделни градове поемат инициативата и налагат много по-строги мерки.

Обединеното кралство има подобен набор от мерки: много препоръки, но много малко реални действия.

Тези две групи държави илюстрират двата крайни подхода за борба с коронавируса: мек и твърд  . Нека да разберем какво означава това.

Вариант 1: Не правете нищо

Преди да кажем това, нека погледнем до какво би довело в страна, каквато е САЩ:

 g3

Този фантастичен епидемичен калкулатор може да ви помогне да разберете какво ще се случи при различните сценарии. Поставих под графиката основните фактори, които определят поведението на вируса. Обърнете внимание, че заразените, в розово, достигат пик от десетките милиони към определена дата. Повечето променливи са запазени по подразбиране. Единствените съществени промени са при R (скоростта на предаване на вируса)  от 2,2 до 2,4 (съответства по-добре на наличната в момента информация. Вижте в долната част на калкулатора на епидемията), смъртност (4% поради срив на здравната система. Вижте подробности по-долу или в //medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca">предишната статия ), дължина на болничния престой (намален от 20 на 10 дни) и процента на хоспитализация (намален от 20% на 14% заради увеличението на тежки и критични случаи. Забележете, че СЗО призовава за не по-малко от 20%) въз основа на най-новите ни налични  изследвания . Имайте предвид, че тези числа не променят много резултатите. Единствената промяна, която ще има значение, е смъртността.

Ако не направим нищо: всички ще се заразят, а здравната система ще се претовари, смъртността ще избухне ~ 10 милиона души (сини лентички). В случай, че ~ 75% от американците се заразят и 4% умират, това ще сае 10 милиона смъртни случая или около 25 пъти повече от броя на смъртните случаи на САЩ през Втората световна война .

Може би се чудите, казвайки си: „Това звучи много. Вярвах, че ще са много по-малко! ”

И така, къде е уловката? С всички тези числа е лесно да се объркате. Но две числа имат особено значение: Какъв дял от хората ще хванат вируса и ще се разболеят и какъв дял от тях ще умрат. Ако само 25% от всички са болни (тъй като другите са приносители на вируса, но няма да имат симптоми, така че няма да бъдат отчитани), то смъртността ще е само 0,6%, вместо 4%, тоест в САЩ, тя ще се стигне до 500 000 смъртни случая. Това все още са много хора. Но пък са 20 пъти по-малко от първата възможност описана по-горе.

Коефициентът на смъртност е от решаващо значение, така че нека го разберем по-добре. Какво всъщност причинява смъртта от коронавирус?

Как трябва да мислим за смъртността?

Това е същата графика, но сега се гледат само хоспитализирани хора, вместо заразените и мъртвите:

g4

Светлосинята зона е броят на хората, които ще отидат в болницата, а по-тъмното синьо представлява онези, които трябва да отидат в интензивното отделение. Можете да видите, че броят им ще достигне най-много 3 милиона.

Сега сравнете това с броя на леглата на Американските отделения за интензивна терапия (ICU), които имаме в САЩ (50 000 днес, и които бихме могли да удвоим чрез усвояване на други пространства). Това е червената пунктирана линия.

Не, не е грешка.

Тази червена пунктирана линия е капацитетът, който имаме в ICU. Всички над тази линия ще бъдат в критично състояние, но няма да имат достъп до необходимите грижи и вероятно ще умрат.

Вместо ICU легла можете да разгледате и апаратите за бдишване, но резултатът, като цяло ще е същият, тъй като в САЩ, те са по-малко от 100 000 броя .

Към днешна дата нито една болница в Сиатъл не е в състояние да интубира пациенти над 65 години поради недостиг на оборудване, което означава 90% шанс да умрат.

Точно заради това хората са умирали в Хубей, а сега умират и в Италия, и Иран. Коефициентът на смъртност на Хубей като цяло е по-приемлив, защото те построиха 2 болници само за една нощ. В Италия и Иран обаче, не могат да направят същото, а и малко други държави могат. По-нататък видим какво в крайна сметка се случва там.

Така че защо коефициентът на смъртност е близо 4%?

Ако 5% от вашите случаи се нуждаят от интензивна грижа и не можете да им я осигурите, повечето от тези хора ще умрат. Толкова е простата истина.

Освен това последните данни сочат, че случаите на САЩ са по-тежки, отколкото тези в Китай . Иска ми се да не е така, но е.

 

 

Косвени жертви

Тези числа показват само хората, умиращи от коронавируса. Но какво се случва, ако цялата ви здравна система се срине заради пациентите с коронавирус? Други хора също ще умрат от усложнения.

Какво се случва, ако имате сърдечен удар, но на линейката й отнема цели 50 минути, вместо 8 (в много от случаи на коронавирус) и след като пристигнете, няма интензивно отделение, няма и лекар? Умираш.

Всяка година има от 4 те милиона приема в ICU в САЩ и 500 хил. сл. от(~ 13%)  които умират. Без легла за интензивно отделение този дял вероятно ще достигне почти до 80%. Дори само 50% от тях да умрат, при епидемия в продължение на една година, пак ще се премине бройката от 500 000 смъртни случая на година и ще достигне до 2 милиона, така че добавете още 1,5 милиона смъртни случая, косвените жертви.

Ако коронавирусът бъде оставен да се разпространява свободно, здравната система на САЩ ще се срине, а смъртните случаи ще бъдат милиони, може би повече от 10 милиона.

Същите разсъждения са верни за повечето от страните. Броят на леглата за интензивно лечение и апаратите за обдошване, както и здравните работници, подобни на тези в САЩ са недостатъчни в повечето от страни. Липсата на реакция срещу коронавируса означава колапс на здравната система и накрая масова смърт.

Неглижираният коронавирус означава колапс на здравните системи, което на свой ред би означавало масова смърт.

Вариант 2: Стратегия за смекчаване на последиците

До този момент се надявам да е станало кристално ясно, че трябва да действаме. Двата варианта, които имаме, са твърд  и мек.

Смекчаването протича така: „ Коронавирусът е невъзможно да бъде спрян веднага, така че нека го допуснем, докато се опитваме да намалим пика на инфекциите. Нека да изравним малко кривата, за да я направим по-управляема за здравната система. "

g5

Тази диаграма се появява в един наистина важен документ, публикуван през уикенда от Imperial College London. Очевидно, точно тя е тласнлаа правителствата на Обединеното кралство и САЩ да поемат по този курс.

Това е много подобна на предишната графика. Еквивалентна. Тук обаче ситуацията „Не правя нищо“ е черната крива. Всяка една от другите криви представлява, какво би се случило, ако приложим по-строги мерки, включително и за социално дистанциране. Синият цвят показва най-строгите мерки: изолиране на заразени хора, карантина на хора, които могат да бъдат заразени, и поставяне в изолация на възрастни. Тази линия е вече актуалната стратегия за коронавирус на Обединеното кралство , въпреки че засега те по-скоро я предлагат, отколкото да я налагат.

И тук отново червената линия е капацитетът за ICU, този път във Великобритания. Отново тази линия е много близо до дъното. Цялата тази зона на кривата отгоре на тази червена линия представлява пациенти с коронавирус, които биха умрели най-вече поради липсата на ресурси.

И не само това. Кривата показва, че ICU ще се срути за месеци, увеличавайки неимоверно вредите, представляващи косвени жертви.

Може би не се шокирате, когато чуете: „ Ще направим нещата по-смекчени“, това, което наистина се налага да чуете, е: „Съзнателно ще претоварим здравната система, като увеличим коефициента на смъртност поне 10 пъти. "

Смятате ли, че това е лошо. Обаче, още не сме приключили. Защото едно от основните вярвания свързани с тази по-смекчена стратегия е това, което се нарича „Имунитет на стадото“.

Имунитет на стадото и мутацията на вируса

Идеята е, че всички хора, които са заразени и след това се възстановят, вече ще са имунизирани срещу вируса. Това е в основата на тази стратегия: „ Вижте, знам, че ще е трудно за известно време, но след като приключим и няколко милиона души умрат, останалите от нас ще бъдат имунизирани срещу него, така че този вирус ще спре да се разпространява и ще се сбогуваме с него. По-добре да го направим сега и да сме готови, защото алтернативата е да се дистанцираме социално поне за една година или да рискуваме този пик да се случи по-късно. "

Всичко се опра на предположението, че: вирусът не мутира. Ако  не се променя много, много хора получават имунитет и в един момент епидемията спира.

Колко вероятно е този вирус да мутира?

Появилите се проучвания показват, че Китай вече се е срещнал с два щама на вируса : S и L. Щамът S е съсредоточен в Хубей и е по-смъртоносен, а този наречен L,  е  който се разпространява по света.

И не само това. Този вирус продължава да мутира.

Тази графика представя различните мутации на вируса. Можете да видите, че първоначалните щамове в лилаво започват от Китай, но след това  мутират. Щамовете в Европа са предимно зелени и жълти, докато в САЩ се от различно семейство в червено. С течение на времето повече от тези щамове ще започнат да се появяват и на други места.

Това не е изненадващо: РНК-базирани вируси са склонни да мутират около 100 пъти по-бързо от тези, базирани на ДНК – въпреки че  коронавирусът мутира по-бавно от  други грипни вируси.

И освен това, най-добрият начин този вирус да мутира е да има милиони възможности за това.  Точно това, би осигурила една по-смекчена стратегия: стотици милиони заразени хора.

Ето защо трябва да се погрижим. Тъй като има толкова много грипни щамове, като винаги се развиват нови, грипният удар никога не може да се прогнозира и съответно, няма как да се предпазим от всички му щамове.

Казано по друг начин: смекчената стратегия не само предполага смъртта на милиони в държави, като САЩ или Великобритания. Разчита се на факта, че вирусът няма да мутира твърде много – макар да знаем, че го прави. И като му се даде възможност да мутира, след като приключим с няколкото милиона смъртни случая, бихме могли да бъдем готови за още няколко милиона – при това всяка година . Този коронен вирус може да се превърне в повтарящ се факт от живота ни, като всеки грип, но многократно по-смъртоносен.

Най-добрият начин този вирус да мутира е да има милиони възможности за това, което е точно това, което би му осигурила една смекчена стратегия.

Така че, ако не направим нищо, или пък меката стратегия не сработи, каква е алтернативата? Нарича се твърда стратегия.

Вариант 3: Твърда стратегия

Смекчената стратегия не се опитва да овладее епидемията, а само да изправи кривата. Що се отнася до Твърдата стратегия, последната се опитва да приложи сериозни мерки, с които да постави бързо епидемията под контрол. По-конкретно:

  • · Създаване на пречки пред придвижването. Тежко социално дистанциране. Вземане на нещата под контрол.
  • · Едва след това, премахване  на мерките, така че хората постепенно да си върнат свободите и да се върнат към нормалния си социален и икономически живот.

Как би изглеждало това?

Всички параметри на модела са едни и същи, с изключение на това, че в момента има намеса при скоростта на предаване/заразяване. При R = 0,62 и тъй като здравната система не се срива, смъртността намалява до 0,6%. Определих, че „сега“ това би значело около 32 000 случая при изпълнение на мерките (3 пъти под официалният брой към днешна дата, 19 март). Имайте предвид, че това не е твърде висок коефициент на предаване R. При R от 0,98 например се вижда, че има 15 000 смъртни случая. Пет пъти повече, отколкото при R 0,62, което представлява означава десетки хиляди смъртни случаи, но пък, не милиони. Освен това не е твърде значимо, ако коефициента се повиши на 0,7% от 0,6%, смъртните случаи се увеличават като брой от 15 000 до 17 000. Това е последицата от по-високия R, съответно по-висок процент на смъртност заради забавянето на предприемането на мерки, което автоматично експлодира като резултат - повишаване на броя на жертвите, включително косвените. Ето защо сега трябва да предприемем мерки за намаляване на R. За пояснение, R0 е R в началото на периода (R по време 0). Това е заради скоростта на предаване, когато все още никой не е бил имунизиран и няма предприети мерки. R определя общата скорост на предаване.

Съгласно твърдата стратегия, след като премине първата вълна, смъртният брой ще е сведен до хиляди, а не милиони.

Защо? Защото така не само намалява  експоненциалния растеж на случаите. Намалява и степента на смъртност, тъй като здравната система не е напълно претоварена. Тук използвах коефициент на смъртност от 0,9%, около това, което виждаме в Южна Корея днес, която бе най-ефективна при твърдата стратегия.

От казаното дотук излиза, че друга стратегия говори за безмозъчност. Всички трябва да следваме твърдата стратегия.

Защо обаче, някои правителства се колебаят?

Страхуват се от три неща:

  1. 1. Първо, блокадата ще продължи месеци, което изглежда неприемливо за много хора.
  2. 2. Блокадата ще унищожи икономиката.
  3. 3. Това не би решило проблема, защото ние просто ще отложим епидемията: по-късно, след като премахнем мерките за социално дистанциране, хората пак се заразят и отново милиони ще умрат.

Ето как екипът на Imperial College моделира твърдата стратегия. Зелените и жълтите линии са различните сценарии на твърдост. Можете да видите, че не изглеждат добре: все още имаме огромни върхове, така че възниква съмнение за това, дали трябва да я  прилагаме.

Ще стигнем до тези въпроси след, но малко, а преди това има нещо по-важно.

Забравяме за смисъла.

Представени като  две опции смекчена и твърда – нещата не изглеждат много привлекателни. Или много хора умират, при това скоро или не нараняваме икономиката днес, но само за да отложим смъртта й.

Това е така, защото игнорираме стойността, която ще получим чрез времето.

  1. 3. Стойността на времето

В предишната част на публикацията обяснихме за стойността на времето измерена като спасяване на живо. Всеки ден, всеки час, в който отлагахме да вземем мерки, тази заплаха продължава да се разпространява експоненциално. //medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca">Видяхме как само един ден може да намали общия брой заразени с 40%, а броя на смъртните случаи, още повече.

Но времето е нещо по-ценно.

Предстои да се изправим пред най-голямата вълна от натиск върху здравната система, наблюдавана в историята. Ние сме напълно неподготвени, изправени пред враг, който не познаваме. Това не е добра позиция за водене на война.

Ами ако се каниш да се изправиш срещу могъщ враг, за който знаеш прекалено малко, тогава какви възможности имаш: Или тръгваш смело срещу му, или бягаш, за да си осигуриш малко, но ценно време за подготовка. Коя възможност ще  избереш?

Това е, което трябва да се направи днес. Светът се събуди. Всеки ден, в който забавяме коронавируса, ни осигурява възможност да се подготвим по-добре. Следващите раздели подробно описват какво би ни откупило, това време:

Намаляване на броя на случаите

При ефективна твърда стратегия броят на тежките случаи ще се срине за една нощ, както видяхме в Хубей миналата седмица.

Източник: Анализ на Томаш Пуей за диаграма и данни публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация

Към днешна дата има 0 нови случая на ден на коронавирус в целия 60-милионен регион на Хубей.

Новите случаи ще продължат в продължение на няколко седмици, но след това, ще започнат да намаляват. С по-малко случаи, и смъртността започва да спада. И косвените жертви също ще намалеят: по-малко хора биха умрели по причини, които не са свързани с коронавируса, защото системата на здравеопазването просто ням да е претоварена.

Твърдата стратегия ще направи така, че:

  • · Ще намалее общият брой случаи на коронавирус
  • · Незабавно облекчаване на здравната система и хората, които я управляват
  • · Намаляване на смъртността
  • · Намаляване на косвените жертви
  • · Възможност заразените, изолираните и под карантина здравни работници след възстановяването си да се върнат на работа. В Италия здравните работници представляват 8% от всички заразени.

Разбиране на истинския проблем: Тестване и проследяване

В момента Великобритания и САЩ нямат представа за истинския брой случаи. Не знаем колко са. Просто знаем, че официалният брой не е точен, а истинският брой е в десетките хиляди случаи. Това се е случило, защото нито тествахме, нито проследявахме.

  • · Само за няколко седмици можем да приведем в ред нашата „тестова“ ситуация и да започнем да тестваме всички. С тази нова информация най-накрая ще успеем да разберем истинската същност  на проблема, както и къде трябва да сме по-агресивни и кои общности са по-безопасни, за да бъдат освободени от блокадата.
  • · Новите методи за тестване могатда ускорятпроцеса и да намалят значително разходите.
  • · Бихме могли също така да организираме проследяваща операция като тази, каквато се провежда в Китай или други страни от Източна Азия, където могат да се идентифицират всички хора, с които заразеният се е срещал и да ги поставяме под карантина. Това ще ни даде много предимства по-късно и интелигентност при нашите мерки за социално дистанциране: ако знаем къдее вирусът, можем да се насочим само към тези места. Това не е пилотна наука: това е основата за това как страните от Източна Азия  успяват да контролират огнищата на заразяване без драконовското социално дистанциране, което става все по-важно за другите страни.

Мерките от този раздел (тестване и проследяване) с лека ръка ограничиха ръста на коронавируса в Южна Корея и поставиха под контрол епидемията, без стриктни мерки за социално дистанциране.

Създаване на капацитет

САЩ (и вероятно Великобритания) са на път да тръгнат на война без броня. Имаме маски само за две седмици , почти никакво количество лични предпазни средства („PPE“), недостатъчно апарати за обдишване, недостатъчно легла в интензивните отделения, не достатъчно ECMO (машини за вкарване на озон в кръвта)… Ето защо процентът на смъртност ще бъде значително по-висок при една мека стратегията.

Но ако си откупим известно време, можем да променим нещата, защото:

  • · Ще имаме повече време да закупим оборудване, което ще ни е необходимо за бъдещата вълна на епидемията.
  • · Ще можем бързо да изградим собствено производство на маски, ЛПС, уредиза обдишване илитакива за озониране на кръвта, както и всякакви други критично важни устройства за намаляване на смъртността.

Казано по друг начин: не ни трябват години, за да си вземем бронята, достатъчни са ни седмици. Нека обаче, да направим всичко възможно, за да накараме предприемчивостта да запее своята песен. Страните са мобилизирани. Хората са изобретателни, те дори ще започнат да използват 3D принтери за производство на части за уредите за обдишване . Можем да го направим. Просто ни трябва малко повече време. Бихте ли изчакали няколко седмици, за да си вземете някаква броня, преди да се сблъскате със смъртоносния враг, за който говорихме?

Разбира се, това не е единственият ресурс, от който се нуждаем. Ще имаме необходимост от повече здравни работници и то, възможно най-скоро. Откъде ще ги вземем? Трябва да обучаваме хора, които да подпомагат медицинските сестри, а трябва също и да върнем много медицински работници, които сега са в пенсия. В много страни тези процеси вече са започнали, но това отнема време. Можем да направим това за няколко седмици, но не и ако всичко се срине.

Ниската обществена култура и заразяването

Обществото е уплашено. Коронавирусът е нов. Има толкова много, а още не знаем какво да направим! Хората не могат да спрат да се здрависват. Все още се прегръщат. Не са се научили да отварят вратите с лакът. Не мият ръцете си, след като докоснат дръжката на вратата. Не дезинфекцират масите преди да седнат.

След като имаме достатъчно маски, можем да ги използваме и извън здравната система. В момента е по-добре да ги запазим за здравните работници. Но ако не са оскъдни, хората трябва да ги носят в ежедневието си, което прави по-малка вероятността те да заразят други хора, когато са болни, а с правилното обучение също така да намалят вероятността носителите да се заразяват. (Носенето е по-добре от нищо.)

Всичко това са доста евтини начини за намаляване на скоростта на предаване. Колкото по-малко се разпространява този вирус, толкова по-малко мерки ще ни трябват в бъдеще, за да го задържаме. Но ни трябва време, за да обучим хората на всички тези мерки и да ги оборудваме.

Разберете повече за вируса

Ние знаем много много малко за вируса. Но пък всяка седмица излизат стотици нови статии.

Светът най-накрая се обединява срещу общ враг. Изследователи по целия свят се мобилизират, за да разберат повече за този вирус.

Как се разпространява вирусът?
Как може да се забави заразяването?
Какъв е делът на безсимптомните носители?
Заразни ли са? Колко?
Какви са добрите лечения?
Колко дълго оцелява вирусът?
На какви повърхности?
Как различните мерки за социално дистанциране влияят на скоростта на предаване?
Каква е цената им?
Какви са най-добрите практики за проследяване?
Колко надеждни са нашите тестове?

Ясните отговори на тези въпроси ще помогнат да направим по-добър нашия обобщен отговор. Той би бил възможно най-точен, като това би свело до минимум косвените икономически и социални щети. А те ще дойдат след седмици, дори не години.

Намирането на лечение

Не само това, но какво ще стане, ако намерим лечение през следващите няколко седмици? Всеки ден, който откупваме, ни доближава до това. Точно сега, вече има няколко кандидати , като Favipiravir или Chloroquine. Ами ако се окаже, че след два месеца открием лечение на коронавирус!? Колко глупаво бихме изглеждали, ако вече сме имали милиони смъртни случаи заради една смекчена стратегия?

Разходите и ползите

Всички горепосочени фактори могат да ни помогнат да спасим милиони животи. Това трябва да е достатъчно. За съжаление политиците не могат да мислят само за живота на заразените. Те трябва да мислят и за цялото население, а твърдите мерки за социално дистанциране оказват влияние върху останалите.

В момента нямаме идея как различните мерки за социално дистанциране намаляват заразяването. Ние също нямаме представа какви са икономическите и социални плащания следващи от тях.

Не е ли трудно да решим какви мерки са ни необходими в дългосрочен план, ако не знаем тяхната цена или вероятна полза?

Няколко седмици ще ни дадат достатъчно време за да започнем да ги изучаваме, да ги разбираме, да им даваме приоритет и да решаваме кои да прилагаме.

По-малко случаи, повече разбиране на проблема, натрупване на актив от опознаването на вируса, разбиране на разходите и ползите от различни мерки, образоване на обществото... Това са само някои основни инструменти за борба с вируса, а ние имаме нужда само от няколко седмици, за да разработим много от тях. Не би ли било тъпо да се ангажираме със стратегия, която да ни хвърли, неподготвени, в челюстите на нашия враг?

  1. 4. Чукът и танцът

Сега знаем, че смекчената стратегия е вероятно ужасен избор и че твърдата има огромни краткосрочни предимства.

Хората обаче имат основателни опасения относно тази стратегия, защото не знаят:

  • · Колко дълго ще продължи всъщност?
  • · Колко скъпа ще бъде?
  • · Ще има ли втори пик, при това толкова голям, сякаш не сме направили нищо?

Тук ще разгледаме как би изглеждала истинската твърда стратегия. Можем да я наречем „Чукът и танцът“.

Чукът

Първо, действаме бързо и агресивно. Поради всички причини, които споменахме по-горе, предвид стойността на времето, ние искаме да угасим огнищата това възможно най-скоро.

Един от най-важните въпроси е: Колко дълго ще продължи това?

Страхът, който всички имат, е, че ние ще бъдем затворени вътре в домовете си с месеци, с последваща икономическа катастрофа и психически сривове. Тази идея за съжаление се забелязва и в известната статията на Imperial College:

Спомняте ли си тази диаграма? Светлосинята зона, която преминава от края на март до края на август е периодът, за който се препоръчва чук, първоначална твърдост, което включва тежко и социално дистанциране.

Ако сте политик и виждате, че едната възможност е да убиете стотици хиляди или дори милиони хора чрез смекчени мерки, а с другата стратегия да спрете икономиката за пет месеца, преди отново да преминете през подобен връх на епидемията, то тогава дори смъртта на хората, не звучи убедително

Но, не е необходимо да става така. Този статия, счита за необходимо да  подложи управляващите не на жестока критика за относно това, че: те пренебрегнаха проследяването на контактите (в основата на политиките в Южна Корея, Китай или Сингапур) или ограниченията за пътуване (критични в Китай), игнорирайки напълно въздействието на големите тълпи ...

Времето, необходимо за чука е седмици, а не месеци.

Тази графика показва новите случаи в целия регион Хубей (60 милиона души) всеки ден след 23 януари. В рамките на 2 седмици страната започва да се връща в работен режим. В рамките на ~ 5 седмици вече е напълно под контрол. И в рамките на 7 седмици новата диагностицираните случаи са само една малка струйка. Да си спомним, че това беше най-лошият регион в Китай.

Помнете отново, че това са оранжевите лентички. Сивите ленти, сериозните случаи, се сринаха много по-рано (виж графика 9).

Мерките, които взеха, бяха доста сходни с мерките, предприети в Италия, Испания или Франция: изолации, карантина, хората трябваше да стоят вкъщи, освен ако не е спешно положение или трябва да купуват храна, а така също да се проследяват контактите, да се тестват, повече хора, увеличение на броя на болничните легла, забрани за пътуване ...

Подробностите обаче, тук са от съществено значение.

Китайските мерки бяха по-твърди. Например хората са били ограничавани до един човек на домакинство, на когото е разрешено да напуска дома на всеки три дни, за да купува храна. Също така изпълнението им беше по-тежко. Вероятно това спря епидемията по-бързо.

В Италия, Франция и Испания мерките не бяха толкова драстични и изпълнението не е толкова твърдо. Хората все още ходят по улиците, мнозина дори без маски. Това вероятно ще доведе до по-бавен чук: повече време за пълен контрол на епидемията.

Някои хора тълкуват това като „ Демокрацията никога няма да може да се възстанови от такова намаляване в случаите “. Това е крайно погрешно.

Южна Корея имаше в един момент най-тежката епидемия извън Китай. Сега тя е в голяма степен под контрол. И те го направиха, без да помолят хората да останат у дома. Те го постигнаха най-вече с много агресивни тестове, проследяване на контакт, карантина и изолации.

Ако епидемия като в Южна Корея може да бъде овладяна без задължително социално дистанциране, западните страни определено могат да прилагат чука, контролирано в огнището в рамките на седмици. Въпрос на дисциплина и изпълнение.

Можем ли да останем вкъщи няколко седмици, за да сме сигурни, че милиони няма умират? Мисля, че можем. Все пак зависи какво следва.

Танцът

Ако чукнете коронавируса, след няколко седмици, вече ще го контролирате и ще сте в много по-добра форма за да се справите с него. Сега идват по-дългосрочните усилия да се справите с този вирус, докато се създаде ваксина.

Това е може би най-голямата и най-значима грешка, която хората правят за този етап: те мислят, че това ще ги държи у дома с месеци. Изобщо не е така. Всъщност е вероятно животът ни ще се върне бързо към нормалния ритъм.

 

Танцът в успешните страни

Как така Южна Корея, Сингапур, Тайван и Япония, които са имали случаи най-отдавна, а Южна Корея, дори с хиляди, и все пак не са се затворили вкъщи?

Коронавирус: Южна Корея вижда „стабилизираща тенденция“

Кан Кюн Уа, министърът на външните работи на Южна Корея, смята, че ранните тестове са били ключът към ниското ниво на Южна Корея ...

www.bbc.com

В това видео министърът на външните работи на Южна Корея обяснява какво е е направила страната му. Беше доста просто: ефективно тестване, ефективно проследяване, забрани за пътуване, ефективна изолация и ефикасна карантина.

Този документ обяснява подхода на Сингапур:

Прекъсване на заразяването с COVID-19: уроци от ограниченията в Сингапур

Highlight. Въпреки многократния внос, водещ до местните вериги на предаване, Сингапур успя да го контролира ...

academic.oup.com

Искате ли да опознаете техните мерки? Същите като в Южна Корея. В техния случай те се допълваха с икономическа помощ за лицата в карантина и забрани за пътувания и закъснения.

Прекалено късно ли е за други страни? Не. Прилагайки чука, получавате нов шанс, нов изстрел да направите това правилно.

Но какво ще стане, ако всички тези мерки не са достатъчни?

Танцът на R

Наричам периода, най-често месеци между чука и създаването ваксината танца, защото няма да е период, през който мерките винаги са едни и същи. В някои региони отново ще се наблюдават огнища, а в други няма да продължат за дълъг период от време. В зависимост от това как се развиват случаите, ще трябва да засилим мерките за социална дистанция или ще можем да ги освободим. Това е танцът на R: танц от мерки между връщането на живота ни и разпространението на болестта, икономиката срещу здравеопазването.

Как работи този танц?

Всичко се върти около R. Ако помните, това е скоростта на предаване на заразата. В началото на една стандартна, неподготвена страна, това е някъде между 2 и 3: През няколко седмици някой, който е заразен, заразява средно между 2 и 3 други хора.

Ако R е над 1, инфекциите прерастват експоненциално в епидемия. Ако е под 1, умират.

По време на чука целта е R да се доближи до нула, колкото е възможно по-бързо, за да се потуши епидемията. В Ухан се изчислява, че R първоначално е бил 3,9, а след блокирането и централизираната карантина е спаднал до 0,32.

Но след като преминете в танца, вече няма нужда да правите всичко. Просто се нуждаете от вашия R,  да остане под 1. И можете да направите много от това само с няколко прости мерки

Подробни данни, източници и предположения тук

Това е приблизително за това как различните видове пациенти реагират на вируса, както и каква е тяхната заразност. Никой не знае истинската форма на тази крива, но ние събрахме данни от различни статии, за да се приближим до това как изглежда действително.

Всеки ден, след като се заразят с вируса, хората имат известен потенциал за заразяване. Заедно всички тези дни на заразяване прибавят средно до 2,5 нови заразени.

Смята се, че има някои заразени, които вече се случват по време на фазата „без симптоми“. След това, докато симптомите растат, обикновено хората отиват при лекаря, диагностицират се и тяхната заразност намалява.

Например, в началото имате вирус, но нямате симптоми, така че се държите нормално. Когато говорите с хора, вие разпространявате вируса. Когато докоснете носа си и след това отворите копчето на вратата, следващите хора, които отворят вратата и докоснат носа си, се заразят.

Колкото повече вирусът расте във вас, толкова по-заразен сте. След това, след като започнете да имате симптоми, може бавно да спрете да работите, да останете в леглото, да носите маска или да започнете да ходите на лекар. Колкото по-изразени са симптомите, толкова повече се дистанцирате социално, намалявайки разпространението на вируса.

След като сте хоспитализирани, дори и да сте много заразни, не сте склонни да разпространявате вируса толкова, тъй като сте изолирани.

Тук можете да видите огромното въздействие на политики, като тези на Сингапур или Южна Корея:

  • · Ако хората са тествани масово, те могат да бъдат идентифицирани дори преди да имат симптоми. Под карантина те не могат да разпространяват нищо.
  • · Ако хората са обучени да идентифицират симптомите си по-рано, те намаляват броя на дните в синьо, а оттам и общата им заразност.
  • · Ако хората се изолират веднага щом имат симптоми, заразите от оранжевата фаза изчезват.
  • · Ако хората са образовани за личното разстояние, носенето на маски, измиването на ръцете или дезинфекцирането на пространства, те разпространяват по-малко вирус през целия период.

Само, ако всички тези мерки претърпят неуспех се нуждаем от по-тежки мерки за социално дистанциране.

ROI на социалното разстояние

Ако с всички тези мерки все още сме над R = 1, трябва да намалим средния брой хора, с които всеки човек се среща.

Има някои много евтини начини да направите това, като забрана на събития с повече от определен брой хора (например 50, 500) или да помолите хората да работят от вкъщи, когато могат.

Други са много, много по-скъпи, като например затваряне на училища и университети, молба всички да си стоят вкъщи или затваряне на барове и ресторанти.

Тази диаграма не е в наличност. Никой не направи достатъчно проучвания за това за да събере всички тези мерки по начин, по който може да се сравняват.

Това е жалко, защото е най-важна и вероятно  единствената диаграма, въз основа, на която политиците биха могли да вземат решения. Тя илюстрира всичко, от което биха се нуждали.

По време на периода на чука, те искат да стигнат възможно най-ниско, ниво на   R и все пак мерките да са поносими. В Хубей стигнаха чак до 0,32. Може да не ни е необходимо: може би е достатъчно само до 0,5 или 0,6.

По време на танца те биха искали да задържат R  колкото се може по-близо до 1, като същевременно винаги да остават под тази граница, при това в дългосрочен план.

Това означава, че независимо дали лидерите го осъзнават или не, това, от което имат необходимост е:

  • · Изброяване на всички мерки, които могат да предприемат за намаляване на R
  • · Създаване на усещане за ползата от прилагането им: намалението на R
  • · Оценка на ефекта от тях: икономическа и социална цена.
  • · Приоритетно класиране на инициативите въз основа на сравнение между разходите и ползите
  • · Възможност да изберат измежду тези, които дават най-голямо намаление на R при по-малко от 1, за възможно най-ниска цена.

Това е само с идеята да се илюстрира нагледно информацията. Всички данни са поставени в таблицата макар, че вече успяхме да отбележим, че такива към днешна дата липсват. Трябва да изглеждат така.

Първоначално, доверието им към тези числа ще бъде ниско. Но, ако все пак умеят да мислят би следвало да се съгласят с тях.

Това, което трябва да направят, е да помогнат във формализирането на процеса: Разберете, че това е игра с числа, на която трябва да се научим възможно най-бързо. Къде сме по отношение на R, и как действа всяка мярка за намаляване на R и съответно социалните и икономически разходи от въвеждането на конкретни мерки.

Само тогава политиците ще могат да вземат рационално решение и ще знаят какви мерки трябва да предприемат.

 

Извод: Откупете ни време

Коронавирусът вече се разпространява почти навсякъде. 152 държави са регистрирали случаи. Ние сме изправени срещу тиктакането на часовника. Но не е нужно да бъдем в „цайтнот“: помислете, има начин да решим този проблем.

Някои страни, особено тези, които все още не са били засегнати силно от коронавируса, може би се питат: Ще ми се случи ли това? Отговорът е: Вероятно да. Просто не е дошло времето. Когато наистина ви удари, вашата здравна система ще бъде в още по-лоша форма, отколкото в богатите страни, където здравните системи са силни. По-добре да я карате по-предпазливо, отколкото после да съжалявате. Трябва да помислите за предприемане на действия сега.

За страните, където коронавирусът вече се е разпространил, вариантите са ясни.

От една страна, те могат да изберат меката стратегия: да създадат мащабна епидемия, да претоварят здравната си система, което да доведе до смъртта на милиони хора и да пуснат нови мутации на този вирус в дивата природа.

От друга страна, биха могли да започнат битка. Те могат да започнат масова изолаця за няколко седмици, за да ни откупят време, и така да създадат план за действие, както и да контролират този вирус, докато все още нямаме ваксина.

Днес правителствата по света, включително тези на САЩ, Великобритания, Швейцария или Холандия, са избрали мекият път.

Това означава, че се отказали без бой. Те виждат, че други държави са се борят успешно с това, но казват: „ Не можем да го направим  ! "

Ами ако Чърчил беше казал същото? Ако беше казал:„ Нацистите са навсякъде в Европа. Не можем да се борим с тях. Нека се откажем.“ Това правят много от правителства по света днес. Те не ви дават достатъчно шансове да се борите. Трябва да си ги поискате.

Необходимост от споделяне

За съжаление, милиони животи все още са изложени на риск. Споделете тази статия - или подобна на нея - ако смятате, че това може да промени мнението на хората. Лидерите трябва да разберат за казаното, за да избегнат катастрофа. Моментът за действие е сега.

Ако сте съгласни с тази статия и искате правителството на САЩ да предприеме действия, моля, подпишете петицията до Белия дом за прилагане на твърдата стратегия на чука и танца.

Откупете ни време за борба с коронавируса и спасете милиони животи с чука и танца ...

Нашата здравна система се руши. ситуацията ще се влоши. Меките мерки - "изравняване на кривата" - не са достатъчни …

petitions.whitehouse.gov

Ако сте експерт в тази област и искате да критикувате или одобрите статията или част от нея, не се колебайте да оставите частна бележка, а аз поемам ангажимент да ви отговоря и съответно да я променя.

Ако искате да преведете тази статия, направете го на среден и ми оставете лична бележка тук с вашата връзка. Ето наличните преводи в момента:

Френски //medium.com/@damienfan/新冠狀病毒-鐵鎚與舞蹈-2eb996f3efc0">китайски (традиционен) //medium.com/@christina_mueller1986/abf9015cb2af">немски //medium.com/@vinhtantran/coronavirus-khổ-trước-sướng-sau-59a0999173e3">виетнамски, //medium.com/@tunayo/koronavirüs-çekiç-ve-dans-tomas-pueyo-f651bad4dc61">турски и други

Тази статия е резултат от херкулесовите усилия на група нормални граждани, които работеха денонощно, за да намерят всички налични изследвания, за да я структурират в едно цяло, в случай че може да помогне на другите да обработят цялата информация, която е налична за коронавирусa.

Специални благодарности на д-р Карл Джуно (епидемиология), д-р Брандън Файнстад, Пиер Джиян, Хорхе Пенялва, Джон Хсу, Женевиев Джи, Елена Бейли, Крис Мартинес, Ясемин Денари, Кристин Гибсън, Мат Бел, Дан Уолш, Джесика Томпсън, Карим Равджи, Ани Хазлехърст и Айшвария Хандуджа. Това е усилие на екипа.

Благодаря също на Берин Шока, Шишир Мехротра, QVentus, Илюмина, Жозефин Гавинет, Майк Кид и Нилс Барт за съветите. Благодаря на моята компания, Course Hero , че ми дадоха време и свобода да се съсредоточа върху това. Благодаря на Тито Hubert , Женевиев Gee , Пиер Djian , Хорхе Peñalva и Мат Бел . 

Авторът има  магистърски степени по инженерни науки от Stanford. Ex-консултант. Създател на вирусните приложения „C > 20M“.В момента ръководи бизнес за милиарди на  Course Hero@

 

Превод: Минко Георгиев

за PlovdivskiNovini.bg

 

Main Menu