Когато Парадът е по-важен от живота и здравия разум

13 Апр 2020 18:35

Към 13 април в Русия има над 18 300 заразени с коронавирус. На практика пандемията е обхванала всички региони на страната. На фона на това провеждането на Парада на победата на 9 май е абсурдно. Но подготовката за въпросното мероприятие продължава и то не само в Москва, но и в цяла Русия, пише изданието uc.od.ua.

Така например, на 11 април, говорителят на руския президент – Дмитрий Песков, заяви че Парадът на победата, посветен на 75-тата годишнина от Великата Отечествена война за момента не се отлага.

Това означава, че в разгара на епидемията и в момент, в който лекарите казват, че пикът на пандемията все още не е настъпил в Русия и са категорични, че той ще е в края на април или началото на месец май, в Кремъл се надяват да проведат парада във всички региони на страната. Какво е това, ако не безразсъдство граничещо с пълна липса на инстинкт за самосъхранение? Все пак въпросните мероприятия имат шанс да влязат в историята като „Парада на смъртта”.

 

В същото време, фактите около катастрофалната епидимиологична ситуация, с която не се справят столичните медици, е неоспорим факт. Ако средствата за масова информация на федерално ниво не съобщават проблемите достатъчно подробно, то самите московчани заляха социалните мрежи за епидемиологичния апокалипсис, добавяйки снимки за доказателство.

Но, независимо от всичко, Кремъл взе решение породено от желанието за „геополитически триумф” да продължат подготовката за Парада на 9 май. Поставяйки на карта здравето и живота на своите участници, които тренират при пълно отсъствие на елементарни защитни средства (маски и очила) и подложени на риск от масово заразяване.

В руските социални мрежи вече пишат, че сред лицата, които ще участват на Парада десетки има десетки заразени, а стотици се намират в самоизолация. Министерството на отбраната на Русия спешно тества участниците в мероприятието. В Подмосковието, в близост до мястото, където ще се проведе Парада, спешно се изгражда полева болница за болните военни, чийто брой ще расте.

Но кое е най-учудващото. Кремъл има план за покана на „своя парад” на чуждестранни лидери. Поканени са не само в контекста на победата над нацистката чума, но и в контекста на победа над коронавируса. Последното е особено тревожно.

Тревожно е, защото с цел задоволяване амбициите на Кремъл, към края на април противоречивата вече официална статистика може да отчете спад. А на 9 май руските власти могат да обявят символична, но знакова победа над Covid-19... Сакрално, епично, самоубийствено.

И всичко това заради Парада!

Източник: fakti.bg

Main Menu