Атентатът в Сараево - 28 юни 1914 г.

28 Юни 2020 10:11

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава. А атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

 

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена.

Main Menu