Биографът на Борисов не успя да стане регионален експерт в Брюксел

11 Авг 2020 19:16

Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на книгата за Бойко Борисов “Бойко, който винаги се завръща” Кристина Кръстева опита неуспешно да стане представител на регионалното министерство в мисията на България към Европейския съюз в Брюксел.
Това се вижда от документите за конкурса, публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщава EURACTIV. Министерството е потвърдило пред европейската медия, че двамата кандидати, достигнали до третия кръг на конкурса, са отхвърлени от комисията.

 

Конкурсната процедура е приключила без класиране, защото никой от явилите се кандидати не се е представил успешно, пише и в документите. Не е ясно как Кръстева изобщо достигна до последния кръг на конкурса, който изисква 4-годишен стаж в сферата на регионалното развитие.

 

За участието на Кръстева в конкурса първо съобщи разследващият сайт “Биволъ” във Фейсбук.

 

На 3 август медията е поискала от МРРБ концепциите на Кристина Кръстева и Владислав Сарнацки – двамата кандидати, стигнали финалния етап от процедурата. Министерството беше попитано и какво образование и какъв конкретен опит имат двамата, както и кой от тях е одобрен. Министерството не предостави концепциите, но отговори, че все още няма одобрен кандидат.

 

По това време Кръстева водеше в класирането, като концепцията й беше одобрена с оценка 4.50 и тя беше допусната да я защити и устно. Темата на концепцията е „Политиката на ЕС за регионално развитие и предизвикателствата пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството в контекста на подготовката на новия програмен период“;

 

Според обявата за позицията се изисква поне бакалавърска степен, 4 години опит в областта на регионалната политика, регионалната икономика, оперативните програми и програмите за териториално сътрудничество или в областта на сътрудничеството със службите на европейските институции и органите на Европейския съюз за осъществяване на политиката за регионално развитие

 

Като допълнителни умения, носещи предимство, бяха посочени висше образование в областта на Социални, стопански и правни науки, владеене на поне един чужд език от официалните на ЕС.

 

При назначаване основната месечна заплата ще бъде определена в границите от 660 лв. до 3200 лв., гласеше още обявата.

 

Кон за кокошка

През юли 2007 г. по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. “24 часа” взе жилище в квартал “Борово” след сделка с кметството. Кръстева бе поискала замяната, а предложението за нея бе внесено от Милан Миланов, който освен общински съветник по това време беше и лидер на Съюза на свободните демократи (ССБ) – партията на бившия кмет Стефан Софиянски.

 

Журналистиката успя да замени панелната си гарсониера от почти 44 кв. м в “Полигона” за 90 кв. метра апартамент в нова общинска кооперация в престижния столичен район “Красно село”. Квадратният метър на панела беше оценен на 980 евро, а на общинската тухла – на 722 евро. Така се получаваше по-малко за доплащане. В общинските комисии жилището беше оценено на 135 000 лева. Съветниците вдигнаха с 5000 евро и така “пазарната” цена на апартамента стана 140 000 лв., което е 70 000 евро.

По това време цените на имотите бяха в своя пик и за повечето хора беше немислимо да си купят жилище в София за под 1000 евро кв. м.

 

Източник: EURACTIV

Main Menu