НАЛОЖИТЕЛНО ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ?

16 Мар 2021 07:25

 

НАЛОЖИТЕЛНО ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ?
(Датата за изборите не е „свещена крава“...)
През есенно-зимния сезон на 2020 г. България излезе на ПЪРВО МЯСТО в света по темп на нарастване смъртността от КОВИД 19. Само за 1-2 месеца – ноември-декември – от една слабо засегната от епидемията страна, ние поставихме печални антирекорди в смъртността, срутвайки се под нивото на най-засегнати страни, като Англия и САЩ. Неслучайно само поради тези 2 месеца 2020 година се превърна в годината с НАЙ-ВИСОКА СМЪРТНОСТ за цялата история на България, ( като жертвите на седмична база, както показах тогава, бяха 4 пъти повече от тези за средната седмица по време на Първата Световна война).
Безспорно навлизаме в трети пик на епидемията. И починалите, и заболелите (макар и непълно отчитани) растат по експонента. Дори в самия Н.О.Щ., често даващ замазани, занижени и противоречиви данни за епидемията, проф. Мутафчийски заяви, че положението става все по-тежко и към 10.02. сме в състояние, отговарящо на началото на трагичния ноември 2020.
Какво ни очаква до 1 април ? Прогнозата на И.А.НЕОХРОН, която публикувахме на 31.12.2020, е напълно в сила. (Виж например: “... През м. февруари-март ще се разрази голям обществен скандал във връзка с три провала, свързани с КОВИД- пандемията:   а) Изключително високата смъртност от Ковид; б) Ненавременните, неточно ориентирани мерки на властите, в) организационни неудачи с ваксинирането; - Февруари-април ще бъде отчетено като най-тежкото тримесечие от последния четвърт век. )
Днес имаме: 1. Драстично нарастване на почти всички показатели. Близо 5 000 ПОТВЪРДЕНИ заразени; за поредна седмица имаме плашещ ръст на новите случаи, като той е твърде стръмен и доближи 40%
2. Почти 200 починали – а на седмично ниво ръстът достигна 50% и се изравни печалния рекорд от ноември 2020 .
3. Може би най-тежко е превишаването капацитета на болниците, което очакваме до 1 седмица – с над 7200 хоспитализирани, рекорда от ноември, но всичко сега се случва още по-бързо.
4. Учудващо, имаме тревожен ръст на заболелите медици – и то с над 50% (нали очаквахме да са вече ваксинирани или прекарали болестта ?).
5. България се препъна и във ваксинирането. Стана ясно, че правителството е заявило по-малко от полагащите ни се ваксини, а зелените коридори доведоха до хаос и изблъскване на по-уязвимите групи от енергични млади хора.
Уви, прогнозираният резултат е скок – двоен – на починалите с тенденция да доближат дори до 200 човека дневно! Препълване на болниците, запушване на здравната система, хаос и паника в обществото.

Какви са основните изводи? Освен неизбежният нов локдаун, те касаят и изборите.
Това прогнозирано рязко утежняване на обстановката ще повлияе на предстоящите избори до степен да ги опорочи дотолкова, че резултатите да не бъдат признати за легитимни – за първи път в демократичната ни история. Ако днес заболелите и установени българи са над 40 хиляди, можем да очакваме удвояването им до края на март и съответно поне удвояване броя на карантираните граждани – или навярно близо 200 000 души ще бъдат възпрепяствани да упражнят избирателните си права (дори при положение, че част от тях успеят да си осигурят гласуване с подвижни урни). А вече стана ясно, че и кампанията с пълно ваксиниране на членовете на избирателните комисии се провали – както поради лоша организация от страна на властите, така и поради нежелание на мнозина участващи, подведени от кампаниите в жълти медии. Това означава, че избирателните секции съвсем няма да бъдат онези относително безопасни места, каквито би трябвало да са. И можем да очакваме голям брой избиратели – хора, приемащи много на сериозно заплахата от епидемията, възрастни хора и други – да не отидат до избирателните секции, сваляйки рязко и без това невисоката избирателна активност у нас.
Ясно е, че от една страна избори в близките седмици,а и самата избирателна кампания ще повишат заболеваемостта, а повишената заболеваемост ще доведе до невъзможност за нормалното им провеждане.
Не можем да си позволи са първи път у нас изборите да бъдат опорочени.
България не може да си позволи отново да загуби хиляди свои граждани.
Поради всичко това нека българските власти – Президент, Правителство, Народно събрание – да обмислят ОТЛАГАНЕ на парламентарните избори най-малко за края на м. май, а може би и за по-късно. (Няма непреодолими законови пречки за това.)
Провеждането на изборите след преминаване пика на третата вълна на пандемия, при наличие на близо 2 милиона ваксинирани дотогава граждани, в топло време, ще позволи това да стане в нормална обстановка и без поемане на рисковете за допълнителни жертви, които могат да бъдат избегнати.

 

Коментар на социолога Николай Близнаков за PlovdivskiNovini.bg

 

(Настоящият анализ няма за цел да обслужва която и да е политическа сила – понастоящем не е и възможно да се предсказва кой би „спечелил“ и кой – загубил – от евентуално отлагане на изборите.)

Main Menu