Необичайно изследване на домашното насилие край Пловдив

16 Юни 2021 18:38
 Приключи мащабното социологическо изследване на домашното насилие сред ромски общности в общините от „Родопската яка“ - Перущица, Родопи и Куклен.  Изследването, проведено от социолозите от Изследователска асоциация НЕОХРОН под ръководството на  Сребрина Цветкова и Николай Близнаков, е НЕОБИЧАЙНО не толкова, поради трудната си и деликатна тематика. (известно е, че достоверна информация за домашно или сексиялно насилие се събира трудно), но и поради още две особености:
 
    Първо, значителният брой анкетирани жени (над 400, което представлява над 15% от ромските жени в региона) с дедтайлен въпросник, съдържащ 60 въпроса.
 
      И второ, комплексният характер на изследването, което, освен представително социологическо изследване по домовете, включва още други социологически методи, като:    
 
Кабинетно проучване, контент-анализ, вторичен анализ на данни;                              
карта за оценка по прилагане на Закона, попълнена от представители на заинтересовани институции: общински служители, полиция, съд, ДСП, адвокати , ромски медиатори, НПО;  
дълбочинни интервюта с представители на местните институции и организации;                   провеждане на три фокус-групи с експерти– по една във всяка община;                                   
„включено наблюдение“ с помощта на 60 преминали тренинг доброволки от трите общини, доставящи „вътрешна“ информация с по-висока степен на достоверност, от традиционно получаваната от външни наблюдатели;                                                                                                                 
провеждане на 3 фокус-групи с жените и девойките от трите общини, дълбочинни интервюта 
        Известно е, че идентичността на ромските жени включва особености,  които се основават на пресичането на няколко модели на дискриминация – като  жени от една патриархална система и като част от етнически стигматизирана група. Насилието срещу жени  се приема до голяма степен като нормално явление.  Приключилият проект целеше и една повишена чувствителност на жени и момичета за  разпознаване формите на насилие и неравенство между половете в семейна и обществена среда, повишена самооценка и асертивност. За тази цел 60 жени и девойки от различните ромски общности преминаха специален тренинг, за да могат, връщайки се в обичайната си среда, да погледнат на отношенията там с един нов поглед, донякъде с очите на иследовател, а не само на хора, потопени в проблема. Това гарантира една вътрешна информация за процесите, когато 3 месеца по-късно доброволките, участвали в това „включено наблюдение“, споделят дневници и впечатления с експертите-социолози. Но и неусетно те самите претърпяват промяна, поглеждайки на мъжко-женските отношения донякъде „отстрани“, научени да ги сравняват със съвременните стандарти.
        Тепърва ще се оценяват и дискутират получените данни за домашното насилиле и други. Засега само някои факти и цифри – без коментар:
 
Въпрос : Как започнахте съвместния си живот с вашия партньор/съпруг? 
ОТГОВОРИ
Семейството ми ме омъжи - 20%
Откраднаха ме без мое съгласие - 11%
Откраднаха ме с мое съгласие - 16%
Омъжих се по любов - 50%
Друго - 3%
 
 
ВЪПРОС: Смятате ли, че е нормално мъжът да бие съпругата си? (дялове в %)
Да - 11%
Да, ако е само 1-2 шамара - 30%
Не -59%
 
 
ВЪПРОС: Познавате ли жени пострадали от домашно насилие  За колко случая сте чували ?     (дял от отговорилите в %)
 
Да, за 1-2 - 51%
Да, за 5-10 - 24%
Да, за над 10-8%
Не познава - 17%
 
 
ВЪПРОС: Заплашвал ли Ви е Вашият партньор с физическа разправа?
Да - 22%
Понякога - 45%
Не - 21%
Друго - 12%
 
    На въпрос „Принуждавани ли сте от партньора си да правите секс въпреки нежеланието си?“ с „да“ отговарят 12%, а с „понякога“- 41%. Почти също толкова са положителните отговори на въпроса „Случва ли се е при спор или скандал партньорът да Ви удари?“ -10%, при 36% „понякога“. 
 
    Като цяло се установяваа силна зависимост между образованието на жената и приемането за нормалко биенето на жената – само 5%  от тези със средно или висше образование го приемат, срещу 31% от жените без образование, а други 32% приемат, но само „по един шамар“; съответно 95% от висшистките не го приемат, срещу само 37% от необразованите, които са против боя вкъщи.
   От демографските данни може би мнозина ще се изненадат от отговорите на въпроса за брой деца в семейството – оказва се, че жените имат средно по 2 деца и високата раждаемост сред ромите е вече един мит
 БРОЙ НА ДЕЦАТА НА ЕДНА АНКЕТИРАНА – в %
 
1 ДЕТЕ - 20%
2 ДЕЦА - 42%
3 ДЕЦА - 22.5%
  4 ДЕЦА - 4%
НАД  4 - 0.5%
 
БЕЗ ДЕЦА (Б.О.) - 11%
 
 
   Но пък други данни потвърждават, че твърде ранното започване на полов живот е широко разпространено:
На колко години започнахте съвместния си живот с вашия партньор? 
 
Отговори :
До 14 г. - 9%
15-16 - 32%
16-18 - 36%
Над 18 - 23%
 
 
  Или - 41% започват полов живот до 16 г. възраст (в много страни на ЕС това е криминализирано)
    Но нека видим и какви са представите и нагласите на ромските жени по отношение на различните форми на насилие и тормоз, кои как се възприемат (или дори приемат) от тях.  
Таблица 15 : Смятате ли, че е нормално мъжът да бие съпругата си? (дялове в %)
 
Да - 11%
Да, ако е само 1-2 шамара - 30%
Не - 59%
 
 
 
Автори : Николай Близнаков
Сребрина Цветкова
 
(изследване в рамките на проект „Изследване и превенция на насилието над ромски жени в общините Куклен, Перущица и Родопи“ на СФ ИНДИРОМА 97, подкрепен от ФОНД АКТИВНИ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРИЯ ПО  ФМ НА ЕИП    2014-202)

Main Menu