Какво пишат чуждите медии за правителството на Кирил Петков

14 Дек 2021 06:41

Една от най-бързо топящите се нации в света, с най-голяма разлика в доходите сред всички страни в ЕС и с най-нисък процент ваксинирани: така описват чуждите медии България в деня, в който НС гласува кабинета "Петков".

"Коалиция от четири партии, които едва ли можеха да са по-различни", пише в анализа си кореспондентът на германската обществена медия АРД Клеменс Ференкоте. „Свързва ги най-вече една цел: да не позволят на партията на бившия правителствен ръководител, национал-консерватора Борисов, отново да се върне във властта“, коментира авторът. Той припомня, че според служебното правителство по време на Борисовото управление в корупционни канали са потънали милиарди, а освен борбата срещу корупцията Петков иска страната най-после да навакса изгубените десетилетия след краха на комунистическия режим.

"Нулева толерантност към корупцията"

Агенция ДПА също поставя акцента върху думите на Петков, че под управлението на неговото правителство към корупцията ще се демонстрира „нулева толерантност“. За същото информира и агенция Франс прес, в края на чийто анализ четем: „Четирите партии са обединени в позицията си срещу Борисов, когото обвиняват в корупция. Сега те смятат да се борят срещу тази ширеща се корупция и да реформират съдебната система. Освен това Петков иска да ускори провлачилата се имунизационна кампания.“

За новото българско правителство пише и електронното издание на германския „Ди Цайт“: „Балканската държава с население от 7 милиона е една от най-бързо топящите се нации в света. В същото време разликата в доходите в България е най-голямата сред всички държави в ЕС, а процентът на ваксинирани срещу коронавируса - най-нисък“, отбелязва изданието.

Подобни акценти поставя и „Зюддойче Цайтунг“, където четем: „Работа има колкото искаш. Страната не предлага достатъчно перспективи на младото си поколение. Населението галопиращо се топи. На всичко отгоре коронавирусът се е развихрил така, както никъде другаде в Европа, а процентът ваксинирани е най-ниският в ЕС“. Вестникът отбелязва, че на този фон новото българско правителство излиза на сцената с грандиозни намерения.

"Удовлетворение и за президента Радев"

По-нататък авторът на статията Тобиас Цик коментира: „Успешно възникна коалиция под ръководството на ПП, а това е удовлетворение и за президента Румен Радев, който току-що спечели втори мандат. Той застана на страната на протестиращите, когато миналата година десетки хиляди демонстрираха срещу повсеместната корупция и систематичното облагодетелстване на олигарси при управлението на правителството на ГЕРБ начело с дългогодишния премиер Бойко Борисов“.

„Зюддойче Цайтунг“ отбелязва още, че новото правителство ще се натъкне и на този сериозен проблем: блокираните тъкмо от София преговори за еврочленство на Северна Македония.

Дойче веле

Main Menu