Цвятко Сиромашки алармира за увреждане на мозаечните пана на Левиев в подлеза на Чифте баня

29 Ян 2020 21:13

Сигнал до Община Пловдив за увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня подаде скулпторът Цвятко Сиромашки. Творецът констатирал увреждането и се обадил на зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Панов веднага докладвал на кмета Здравко Димитров и изпратил екип на място, за да направи оглед на пораженията.

В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, шефката на общинския отдел "Култура" Нина Димовска и представители на ОП „Чистота“. Специалистите констатирали, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Съвсем малък сегмент от около 10 см е оцветен в черно. Липсвали също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени.

 

Според проверяващите мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и електро захранване. По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време заради технологията по поставяне на липсващите камъчета.

Що се отнася до цялостното състояние на подлеза, който се управлява от район „Централен“, по информация на кмета на района Георги Стаменов, администрацията е подготвила проект за цялостно обновяване на средата, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) и е възложено техническо задание. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място, е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други.

 

Припомняме, че подлезът беше отдаден на концесия, но впоследствие тя беше развалена и в момента се стопанисва от общината. Състоянието му в момента е плачевно.

Main Menu