Операторите на киносалони искат оставката на Банов

09 Мар 2020 19:40

От Асоциацията на българските киносалони" настояват за оставката на културния министър Боил Банов заради отменянето на всички публични и културни събития във връзка с появата на коронавируса у нас. От асоциацията критикуват мерките предложени от министъра на културата. Според тях, трябва да се приложат алгоритми, които свързват пряко броя на заболелите със забрана за струпване над определен брой хора на обществени места.

Според тях трябва да се разработи алгоритъм до какъв брой хора, могат да бъдат допускани и при какви ограничения, например можеше да бъде задължително между зрителите да се оставя по една празна седалка.

"Как така Министъра на културата предложи да спре културния живот в цялата държава като това се случва на фона на трудно оцеляващите кина, на фона на напълно абдикиралата държава от защитата на авторските права и развилнялата в тази връзка правителство?!", коментира още от асоциацията.

 

От Асоциацията, заявяват че в заповедта не става ясно какво точно се има предвид "спиране на експлоатацията" или "затваряне" на киносалоните. Според тях е написано, да се "преустановят посещенията на културни мероприятия, в т.ч. кина", което реално звучи повече като разпореждане хората да не посещават такива мероприятия, от колкото да е правно основание за операторите да затворят кината.

"Реално ние изпадаме в ситуация на неизпълнение на договорни задължения към наши контрагенти, както и по трудово-правните взаимоотношения с нашите служители, без наличието на документ за ФОРСМАЖОРНИ обстоятелства. Така вредата на киносалоните става неизмеримо по- голяма.

Ще посочим също, че във всички градове изпълнението на цитираната заповед се извършва по неясен начин - правят се предписания от МВР, на което не е възложено изпълнение на цитираната заповед. А при запитване от наша страна към Регионалните здравни инспекции "какво да правим" получаваме "вдигане на рамене" и липса на всякакъв документ.

 

За да се избегне съмнение - ние не оспорваме необходимостта от превантивната мярка, но считаме, че тя трябва да бъде съобразена по мащаб, начин на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която тя се прилага", заявиха от асоциацията.

Main Menu